Închide

Cum e marcată în Cluj-Napoca Ziua Unirii Principatelor

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 16, 2020 0 220

Ziua Unirii Principatelor Române e marcată la Cluj-Napoca cu focuri de artificii și spectacol de muzică populară, în centrul orașului, dar și cu o proiecție de film.

În acest an ziua de 24 Ianuarie va fi marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de evenimente organizate la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în piețele Unirii și Avram Iancu, dar și la cinema ”Florin Piersic”.

Seria de festivități e deschisă cu o ceremonie militară și religioasă, la ora 11 la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Instituției Prefectului.

Se pregătește, la cinematograful ”Florin Piersic”, și celebrarea unui centenar de film românesc, eveniment prezentat la ora 18 de Irina Margareta Nistor și care îl are ca invitat special pe marele actor și om de teatru Dorel Vișan. Filmul difuzat în cadrul acestui eveniment va fi ”Iacob” de Mircea Daneliuc, dublu nominalizat la Festivalul Filmului European din 1988 la categoriile ”Cel mai bun film” și ”Cel mai bun actor”. Intrarea este liberă, iar biletele pot fi rezervate gratuit online, accesând: https://eventbook.ro/film/bilete-iacob, sau pot fi ridicate de la casieria cinematografului până la ora începerii filmului, în limita locurilor disponibile.

Filmul, regizat de Mircea Daneliuc, spune povestea lui Iacob, un miner din Transilvania, care este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă, Iacob e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul spre casă fără sfârșit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la familie, Iacob se urcă pe furiș în funicularul minei. Dar zgomotul roților se oprește: de Sărbători, pentru două zile, mina oprește curentul electric. Iacob rămâne suspendat la 200 de metri deasupra prăpastiei. Pentru rolul lui Iacob, cotidianul The New York Times îl elogia astfel: ”Dorel Vișan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute”.

În aceeași serie de evenimente e programat și un spectacol folcloric în piața Unirii la ora 16, urmat de un concert de folk al compozitorului și interpretului Mircea Vintilă.
Finalul Zilei de 24 Ianuarie va fi marcat de un spectacol de artificii special în Piața Avram Iancu, începând cu ora 20.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare