Închide

Cum crește noua generație de informaticieni: aplicații create de liceeni, cu mentori din firmele cu birouri la Cluj

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 28, 2015 0 887

Avem: elevi interesați de informatică și capabili să „construiască” în limbaje de programare. Vin: experți IT, din companii care lucrează în Cluj. Pe fundal există: o piață locală care se află acum într-un moment de vârf, în special pe bază de outsourcing, dar care are nevoie acută de inovare pentru supraviețuirea pe termen lung. Se creează: un program în care informaticienii „juniori” lucrează câteva luni alături de specialiști din firme de IT.

Mai precis: 30 de elevi din licee clujene intră într-un proiect în cadrul căruia vor crea produse de programare. Nu singuri, ci asistați de IT-iști din companii clujene. Este vorba despre un proiect al asociației Apex-Edu Cluj-Napoca care lansează o a doua ediție a programului ITBrainiacs, program de mentorat destinat elevilor capabili de performanțe înalte în IT. Copiii sunt elevi de clasele a 9-11, de la liceele Tiberiu Popoviciu, Emil Racoviță, Avram Iancu. Cei 30 de elevi participanți în program vor fi îndrumați în crearea unui produs de programare pe parcursul întregului an școlar, de către experți IT din patru firme clujene: Telenav, Evozon, ISDC și Endava. Deschiderea oficială a programului va avea loc  joi, 5 noiembrie, iar programul va dura până în iunie, cu ședințe săptămânale de două ore. În această perioadă, participanții lucrează la o aplicație pe care o prezintă la finalul ediției.

„Programul ITBRAINIACS se fundamentează pe convingerea că identificarea timpurie a copiilor capabili de performanță înaltă și dezvoltarea de programe educaționale care să respecte nivelul lor de dezvoltare sunt esențiale pentru facilitarea performanțelor lor academice și profesionale”, spun reprezentanții Apex-Edu.

Cum au fost găsiți elevii și cum s-au implicat mentorii? „Copiii au fost selectați pe baza unor probe cognitive și a unui interviu în care am încercat să văd cât sunt de stabile interesele lor”, ne explică inițiatoarea proiectului, Ileana Vestemean Fritea. Cât despre interesul companiilor din IT pentru un astfel de program, acesta e legitim pe o piață în care firmele „se bat” pentru cei mai buni angajați. Se constată asta și în cazul proiectului Apex Edu: dacă la prima ediție proiectul s-a derulat alături de o singură companie de IT, în acest an sunt patru implicate. „E de înțeles necesitatea companiilor de a contribui la formarea generațiilor noi. E parte a politicilor lor de talent management”, sintetizează coordonatoarea ITBrainiacs. Dar dincolo de interesul sau susținerea celor care decid politica unei companii sunt angajații programatori, transformați acum în mentori. „Cred că nu e vorba doar de nevoia lor de tineri foarte buni; e mai mult de atât. I-am cunoscut pe cei care intră ca mentori în acest an. Sunt oameni implicați, dispuși să dea mai departe din ce știu ei, sunt preocupați dacă și cum vor face față. Cred că această implicare are legătură, mai degraba, cu o anumită filosofie a industriei. Nu sunt neaparat împinși de la spate să vină. De fapt, ei se înscriu voluntari ca mentori. Dar le e foarte greu. Dintre cei care au fost anul trecut în proiect, doar doi duc mai departe lucrul cu copiii. Și o fac în timpul lor liber, pentru că s-au legat niște relații frumoase între ei”, explică Ileana Fritea.

În luna iunie, a ieșit în public prima generație de „IT BRAINIACS”, proiect aflat la ediție pilot în 2014-2015. În programul coordonat de Asociația APEX-EDU și Telenav, zece elevi au dezvoltat produse de programare, împreună cu mentori din cadrul unei companii clujene din IT. Elevii au învățat bazele programării prin aplicații practice și interactive, sub îndrumarea unor mentori,  pe parcursul anului școlar 2014-2015. Mai multe, aici:

Programatorul mic, şcolit cu programatorul mare. Viitori informaticieni ai Clujului fac aplicaţii încă din liceu

Citește aici un interviu Philipp Kandal, general manager al Telenav, prima companie care a intrat în program:

Viitorul “made in Cluj”: “Trăim într-o generaţie uimitoare, avem şansa să rezolvăm toate marile probleme ale umanităţii” – Philipp Kandal, antreprenor german, cu afacere de Cluj vândută internaţional, manager şi business angel

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.