Închide

Cum celebrează la Cluj industria românească de film cel mai mare festival de profil din țară, TIFF

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 21, 2019 0 105

Mai mulți cineaști români vin la Cluj la festivalul de film Transilvania, cel mai mare de gen din țară, ca să-și prezinte producțiile cinematografice.

Între aceștia e actorul Pavel Bartoș, care debutează în regie cu scurtmetrajul Romanian Tradition, ce va fi proiectat joi 6 iunie în piața Unirii. Comedia pe care o semnează este bazată pe o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească, și are o distribuție generoasă. Parte din aceasta va fi alături de Pavel Bartoș, la Cluj, printre cei confirmați numărându-se Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, Alexandru Ion, Vladimir Purdel, Ruxandra Maniu și Adrian Damian. Filmul va fi prezentat în deschiderea proiecției Moromeții 2, un film cu mare succes la public, din distribuția căruia vin la Cluj actorii Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Gheorghe Visu și regizorul Stere Gulea.

Între invitații festivalului de film de la Cluj e și unul dintre cei mai prolifici creatori de costume de film din țară, Oana Păunescu. Cariera sa în film a început în anii ’80, iar în 1992 a fondat, alături de Vlad Păunescu, Castel Film, una dintre cele mai mari companii de producție autohtone. Creațiile sale au îmbrăcat personaje interpretate de actori celebri ca Elizabeth Hurley, Nicole Kidman, Wesley Snipes, Jude Law sau Jean-Claude Van Damme. Între 31 mai și 8 iunie, creațiile Oanei Păunescu vor putea fi admirate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul expoziției Epic, o călătorie simbolică generată de mii de ore de lucru. Joi, 6 iunie, Oana Păunescu va fi prezentă la proiecția filmului „Ce s-a întâmplat cu Luni/What Happened to Monday”, thriller-ul science fiction regizat, în 2017, de Tommy Wirkola, în care costumele create de designer au îmbrăcat vedete precum Noomi Rapace, Glenn Close și Willem Dafoe. La finalul proiecție de la cinema Arta, Oana Păunescu va împărtăși publicului detalii din procesul complex de creație a costumelor în cadrul unui film.
O proiecție-eveniment îi va fi dedicată la această ediție uneia dintre cele mai importante personalități feminine din istoria țării – documentarul „Maria, inima României”, produs de John Florescu, este cea mai amplă prezentare a reginei Maria: imagini video din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, restaurate și colorizate de unii dintre cei mai buni specialiști ai lumii, vocea reginei, însemnările ei, relatări ale celor care au întâlnit-o și detalii din trecut în filmul proiectat la TIFF sâmbătă 1 iunie, în prezența realizatorilor.

De pe covorul roșu de la Cannes, alături de echipa filmului La Gomera, regizorul Corneliu Porumboiu va fi prezent la prima proiecție din România a celei mai noi pelicule pe care o semnează. „Monștri.”, inclus atât în competiția pentru Trofeul Transilvania, cât și în Zilele Filmului Românesc, ajunge la Cluj însoțit de echipa de producție și de actorii Cristi Popa, Judith State, Șerban Pavlu și Dorina Lazăr. Proiectat în premieră absolută la Gala de deschidere TIFF, Parking (r. Tudor Giurgiu), va oferi cinefililor șansa de a-i întâlni pe membrii echipei de producție și pe actorii Mihai Smarandache, Carmen Florescu și Erzsébet Fülöp. Nu va lipsi de la eveniment nici scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului. Publicul va putea urmări în premieră mondială filmul „Mo”, debutul regizorului Radu Dragomir, care va fi prezent la proiecția filmului alături de interpreta rolului principal, actrița Dana Rogoz. Regizorul Bogdan Mirică și toți actorii serialului Umbre vor sosi la Cluj în Ziua HBO, joi 6 iunie, pentru a prezenta fanilor, în premieră, primul episod din cel de-al treilea sezon .

Nici un comentariu

Scrie un comentariu