Închide

Cum arată restructurarea când investitorii și vecinii sunt dușmani. Ce putere mai au vecinii la urbanism

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 25, 2020 0 1113

Un bloc pe 7 niveluri cu servicii și comerț la parter dorit pe strada Fabricii 57A-59 a fost avizat de arhitectul șef la propunerea comisiei de urbanism, chiar dacă vecinii au venit să îi ceară primarului Emil Boc să nu accepte propunerea de restructurare a zonei.

Oamenii s-au plâns că Primăria va accepta blocul lipit de o colibă pe o arteră principală a orașului, imobil care va aduce numai prejudicii vecinătăților, însă primarul le-a explicat că nu poate ține pe loc o investiție dacă aceasta e în parametri legali și i-a mai liniștit spunându-le că în 5-6 ani toată zona se va transforma și vecinii își vor valorifica și ei proprietățile.

„Vecinii contestatari” sunt sunt huliți mereu și arătați cu degetul de proiectanți, mulți dintre ei referindu-se la contestatari precum la niște  „șantajiști care amenință că blochează proiectele dacă nu le cumperi casele.” În aceeași situație se află și cei care reușesc să întârzie proiecte importante deoarece sunt luați în seamă de către administrație.

De această dată vecinii au fost trimisi la plimbare de Boc, care a motivat că „viața imobiliară a orașului nu se poate opri la vecini, nici la primar”.

Pe o parcelă de 900 de metri pătrați s-a propus amenajarea unui bloc cu subsol, spațiu comercial la parter, în total 7 niveluri și 24 de apartamente. Pe teren există o casă parter ce se va demola. Vecinii sunt tot cu case, fie parter, fie parter și un etaj. Zona este una de restructurare care permite edificarea de construcții înalte la strada Fabricii.

Vizual, blocul propus pe strada Fabricii nr. 57A-59 de biroul Transform va arăta așa:

(foto: simulări Transform, sursa primariaclujnapoca.ro)

Vecinii din casele de lângă bloc, de pe Fabricii, dar și cei de pe artera din spate, strada Cosașilor au venit la urbanism să îi ceară primarului să oprească investiția motivând că aceasta aduce prejudicii vecinătăților. Moldovan Florin, vecinul din dreapta, de la nr. 61 de a cărui casă calcan se lipește viitorul bloc a cerut edilului să îi determine pe investitori să cumpere și proprietatea sa la un preț care să-i permită să își ia tot o casă în oraș, având în vedere că, în varianta propusă de proiectanți va rezulta un siloz lipit de o colibă.

„Trebuie cumpărată și coliba mea. Veniți dumneavoastră trei luni să locuiți acolo. Haideți să facem schimb. Vor fi probleme cu fundația casei. Mai avem, mai jos pe Fabricii un bloc cu multe etaje rămas neterminat”, a subliniat omul. Celălalt vecin de pe Fabricii nr.57, Cîmpean Alexandru, a subliniat că are o parcelă de 214 de mp și că dorește ca proiectul să nu îi afecteze posibilitatea de a construi ceva similar.

„Au fost discuții cu beneficiarul ca să ne cumpere și proprietățile noastre. Nu ne-am înțeles. Nu îi putem obliga să le cumpere, dar vrem și noi aceleași drepturi pe care le au ei. Voi fi afectat la presiunea la gaz și la apă. Dacă și eu cer pe același front la stradă, pe teren mai puțin să construiesc un bloc la fel de înalt, vreau să primesc același tratament”, a atras atenția vecinul. Ștefan Horvath, vecin din spatele blocului, de pe Cosașilor nr. 22,  unde funcționează centrul de îngrijire pentru persoanele vârstnice dezvoltat de Fundația Biblos a semnalat și el mai multe neajunsuri pe care blocul le va crea acestui centru. Bătrânii (cei mai mulți  imobilizați) vor fi privați de lumină, va fi gălăgie și aglomerație în condițiile în care toate arterele din zonă sunt pline de mașini.

„E în instanță. Niște hoțomani”, a clasificat Boc situația blocului rămas neterminat pe Fabricii, cel înălțat cu mai multe niveluri și vândut cu apartamente deși fusese autorizat ca o clădire de birouri. Detalii: „Lovitură” pentru blocul ilegal de pe Fabricii. 

După ce s-a asigurat că se consultă cu arhitectul șef și cu cei din Comisia de Urbanism, Boc le-a arătat oamenilor că legea de urbanism impune blocul în această zonă, dar că în 5-6 ani toată zona se va dezvolta și ei, în calitate de vecini, vor putea să își valorifice proprietățile la preț mai mare.

„Dânșii au dreptul să construiască fix atâta cât propun. 22 de metri la cornișă. Nici mai mult, nici mai puțin, ca să fie coerență. Restructurarea începe cu dumneavoastră. Este primul proiect, dar așa este procesul, trebuie să înceapă de undeva. Eu sincer vă înțeleg. Probabil în curând veți fi căutat. Cu acest proiect valoarea terenului crește, nu scade. La partea de autorizație de construire nu va primi avizele dacă așa va zice studiul geo-tehnic că este nevoie de lucrări de consolidare. Puteți să îl opriți atunci și să puneți dumneavoastră condiții”, le-a explicat Boc oamenilor. Chestionat despre aspectul zonei, care va fi unul extrem de urât, edilul a apreciat că peste 5-7 ani întreaga zonă se va schimba. „Viața imobiliară va merge în direcția asta. Nu se oprește nici la mine, nici la dumneavoastră. Statul pe loc nu este o soluție. Nu putem să îi obligăm să vă cumpere casa. Aici putem negocia aspecte strict legale. Putem recomanda să o cumpere, dar nu pot să îi oblig”, a mai spus Boc.

Arhitectul șef al orașului Daniel Pop a intervenit și el în discuție să arate că restructurarea propusă prin PUG pe Fabricii este similară cu ceea ce se întâmplă pe artere precum C. Brâncuși sau T. Vuia.

Despre nemulțumirile vecinului din stânga, de la nr. 57, specialiștii de la Direcția de Urbanism i-au arătat că va putea să construiască și el în condiții similare, dar raportat la parcela pe care o deține.

”Trebuie să vă iasă coeficienții raportați la parcela dumneavoastră. Puteți face o construcție înaltă la stradă, dar retrasă spre fundul parcelei, nu o bară la fel de înaltă ”, a spus Andreea Mureșan, șefa de la Strategii Urbane.

”Noi am lăsat o rezervă de CUT, nu am mers la maxim, tocmai pentru parcela dumneavoastră, să puteți construi”, a răspuns proiectantul, arhitectul Vlad Negru de la Transform. Despre colțul de parcelă propus spre dezmebrare, cei din comisie au apreciat că trebuie luată de la beneficiarul proiectului blocului de către vecinul care va dori să construiască, tocmai ca să poată construi. „O eliberăm pentru tranzacții de închidere a frontului”, a mai completat Negru.

Arhitectul șef al orașului a mai cerut punct îngropat de gunoi în spate. Despre orele de liniște, Boc a mai spus că trebuie respectată legea de către viitorul șantier iar despre problemele de trafic a cerut analiză în comisia de circulație pentru eventuale sensuri unice pe arterele secundare.

În final proiectul a fost avizat. Investitor este Via Nova Com, care are proiecte imobiliare la Dej și este reprezentată de Anton Ciprian Lazin, cel care a înființat și o asociație creștină la Dej, Via Nova Domini, care îi dăruia tablouri Elenei Udrea pe vremea când era președinta partidului lui Traian Băsescu și efectua vizite în Cluj, după cum relata media locală.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.