Închide

Cum arată planul de școlarizare pentru anul școlar viitor în Cluj: numărul claselor liceale crește cu 10%, ciclul antepreșcolar crește de 4 ori

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 30, 2023 0 168

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a aprobat proiectul planului de școlarizare pentru următorul an școlar.

Planul de școlarizare vine, arată IȘJ, ”în urma analizării propunerilor venite din partea unităților de învățământ preuniversitar din județ, a solicitărilor agenților economici pentru clasele de învățământ tehnologic, profesional și dual, a promovabilității la examenul de bacalaureat și a datelor rezultate din chestionarea opțiunilor elevilor din clasele a VIII-a, privind continuarea studiilor în învățământul liceal sau profesional”.

Potrivit criteriului demografic, datele statistice furnizate de Institutul de statistică privind evoluția demografică a populației cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, a densității acesteia, a componenței etnice, au constituit principalele referințe, iar, potrivit criteriului geografic, s-a urmărit accesul la educație al tuturor copiilor și elevilor, atât din mediul rural, cât și din mediul urban al județului, cu ofertă educațională pentru toate nivelele.

Astfel, Consiliul de Administrație al IȘJ Cluj a aprobat 114 grupe în învățământul antepreșcolar, cu 90 mai multe afță de anul în curs. În ce privește învățământul preșcolar, e vorba de 301 grupe cu program normal și 511 grupe cu program prelungit.

Învățământul primar numără aproape 1.500 de clase, mai exact 1.496, dintre caer 340 și un sfert – clase pregătitoare, cu 69,23 mai multe clase pregătitoare față de anul școlar în curs. Învățământul gimnazial numără peste o mie de clase, mai exact 1.086. Pentru învățământ liceal au fost alocate 232 clase a IX-a, cu 23 de clase mai mult față de anul școlar în curs, având în vedere numărul, în creștere, al elevilor din clasa a VIII-a, înscriși în anul școlar 2022-2023, respectiv 5.661, conform datelor înregistrate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), la nivelul județului Cluj. Acestora li se adaugă, în medie, 150 de elevi veniți din județele limitrofe, având în vedere anumite specializări existente doar în liceele vocaționale clujene și liniile de predare, inclusiv în limbile minorităților naționale.

Aceste clase sunt repartizate astfel: 205 clase a IX-a cu predare în limba română, două clase a IX-a cu predare în limba germană, 25 clase a IX-a cu predare în limba maghiară.

”Este îmbucurător faptul că numărul prognozat al copiilor și al elevilor pentru anul școlar viitor este în creștere semnificativă, la toate clasele de început de ciclu, dar asta presupune și o reașezare a infrastructurii educaționale a unităților de învățământ preuniversitar ”, spune inspectorul școlar general Marinela Marc.

Toate cifrele planului de școlarizare:

1. Învățământul antepreșcolar: 114 grupe, cu 90 de grupe mai multe, față de anul școlar în curs;
2. Învățământul preșcolar: 301 grupe cu Program Normal, 511 grupe cu Program Prelungit;
3. Învățământul primar: 1496 clase, din care 340,25 clase pregătitoare, cu 69,23 mai multe clase pregătitoare față de anul școlar în curs;
4. Învățământul gimnazial:1086 clase, din care 266,33 clase a V-a și 6 clase cu Frecvență redusă, din care 1,5 clase a V-a;
5. Pentru învățământ liceal, au fost alocate 232 clase a IX-a, cu 23 de clase mai mult față de anul școlar în curs. Aceste clase sunt repartizate astfel: 205 clase a IX-a cu predare în limba română, 2 clase a IX-a cu predare în limba germană, 25 clase a IX-a cu predare în limba maghiară. Din punctul de vedere al distribuției pe filiere, profiluri și specializări, ponderea claselor se prezintă astfel: 93,5 de clase învățământ liceal teoretic; 25,5 de clase învățământ liceal vocațional; 57 de clase învățământ liceal tehnologic; 56 de clase învățământ învățământ profesional și dual.
6. Învățământ seral și învățământ cu Frecvență redusă: 54 de clase seral, din care 2 clase a IX-a și 13 clase a XI-a; 11 clase cu Frecvență redusă, din care 1 clasă a IX-a;
7. Învățământ postliceal și de maiști: 48 de clase învățământ postliceal, din care anul I-27 de clase (21 de clase la zi și 6 clase la seral); 10 clase de maiștri, din care anul I-5 clase ( 2 clase la zi și 3 clase la seral);
8. Învățământul special: 204 clase;
9. Cluburile sportive, cluburi și Palatul Copiilor Cluj: 8488 locuri;
10. Pentru învățământul particular, unitățile de învățământ au propus 607 clase.

Au fost aprobate, de asemenea, clase pentru funcționarea sub efectivul minimum legal, în localitățile în care unitățile de învățământ preuniversitar sunt unice la nivelul UAT-urilor, iar copiii și elevii nu au alte posibilități de școlarizare:
1. Cu predare în limba română: 13 clase, din care 7 clase de învățământ gimnazial și 6 clase de învățământ primar;
2. Cu predare în limba maghiară: 10 clase, din care 6 clase de învățământ gimnazial și 4 clase de învățământ primar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu