Închide

Cum arată o casă rurală reușită edificată lângă Cluj-Napoca, într-o localitate unde lumea vrea să își contruiască locuințe urbane în stil mediteranean

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 13, 2021 1 6187

Se poate construi modern și cu respectarea mediului rural. Arhitectul șef al județului a oferit un exemplu de locuință „Așa da” edificată lângă Cluj-Napoca, în localitatea Sălicea din comuna Ciurila, unde în ultima vreme s-a construit și se contruiește foarte mult. Pe ordinea de zi a ședințelor comisiei de urbanism a județului aproape nu lipsesc proiectele de urbanism pentru edificarea de locuințe în această localitate, multe dintre ele fiind criticate de specialiștii din comisie deoarece nu au nimic în comun cu mediul rural sau pentru că sunt importuri de locuințe în stil mediteranean la dorința beneficiarilor.

 

 

Casa de la Sălicea oferită ca exemplu de arhitectură rurală de calitate de către arhitectul șef al județului este realizată în urma unui proiect făcut de arhitecții Vlad Negru (membru în comisiile de urbanism de la Primăria Cluj și de la Consiliul Județean) și Ion Andreica, după cum a arătat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță. El a spus că e vorba despre o locuință din baloți de paie care are detalii excelente și a oferit și câteva imagini cu respectiva casă.

Cei care au văzut imaginile prezentate de Salanță au adus în discuție o altă chestiune asupra căreia se insistă mult la comisiile de urbanism ale județului –  acoperișul din tablă. Cel de față este din tablă fălțuită, permis de ghidurile privind specificul local de care se ține cont la autorizarea proiectelor din Cluj, însă chiar și așa acest material nu e susținut de toți specialiștii din respectiva comisie, mai ales dacă este vorba despre tablă colorată. Alți colegi arhitecți din conducerea organizației profesionale au opinat chiar că locuința oferită ca exemplu de arhitectură rurală de calitate e departe de specificul rural din România și că seamănă cu arhitectura practicată în nordul Europei.

Nu este singura locuință reușită din comuna Ciurila, însă e unul dintre exemplele care merită amintite, a arătat Salanță. „Zona Sălicea este o zonă de interferență între arhitectură urbană și cea rurală. Ceea ce se dorește este asigurarea unei arhitecturi de calitate care să respecte specificul rural. Nu cred că ar trebui să regăsim în zone construcții cu acoperișuri mediteraniene sau cu atât mai puțin acoperișuri cu tablă albastră. Zona are un potențial deosebit, iar prin păstrarea unei coerente și a unei calități a construirii în zonă, aceasta o să se dezvolte armonios spre câștigul celor care o sa locuiască acolo”, a atras atenția arhitectul șef al județului.

Un alt exemplu de locuință ‘Așa da” propus la Sălicea a fost dat în 2019 când Norma Arhitectură și arhitectul Alexandru Fleșeriu au fost lăudați de specialiștii din comisia de urbanism a județului.

(locuință propusă și similată la Sălicea de Norma Arhitectură)

Detalii: Cum arată o casă de țară care a primit o bulină cu ”excelent” de la Comisia de Urbanism a Județului

(Locuință în stil mediteranean propusă în Sălicea și discutată la urbanism în 20 august 2020 fiind criticată de specialiștii din comisia de urbanism. Proiectantul, arhitectul Cristian Rus, arăta atunci că arhitectura e legată de dorința beneficiarului și că în vecinătate există locuințe mult mai nefericite)

(vedere de pe drumul din Sălicea)

sursa foto: Claudiu Salanță Facebook

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare