Închide

Cum arată o casă de țară care a primit o bulină cu ”excelent” de la Comisia de Urbanism a Județului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 30, 2019 3 3246

O casă de la țară gândită pentru un beneficiar privat la Sălicea a fost dată ca exemplu de bune practici de arhitecții din Comisia de Urbanism a Județului. Aceștia se gândesc chiar să facă un ghid, în primă fază on-line, cu astfel de exemple din județul Cluj.

Casa de la țară care ține cont de specificul local este unul dintre dezideratele asumate de Comisia de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Județului, mai ales că Ordinul Arhitecților a scos o serie de ghiduri care să îi îndrume pe arhitecți să nu mai proiecteze căsoie la țară, dar nici locuințe urtâte și de proastă calitate.

Casa lăudată în Comisia de Urbanism a fost proiectată de Norma Arhitectură, a arhitectului Alexandru Nicolae Fleșeriu, pentru un beneficiar privat, în comuna Ciurila, localitatea Sălicea.

 

Locuința gândită cuprinde o reinterpetare a șurii unde s-a prevăzut o zonă de zi, având în vedere că familia pentru care a fost proiectată are nevoie de mai mult spațiu decât cel al unei case obișnuite țărănești. De asemenea, arhitectul a venit cu o reintepretare a porticului cu o streașină care să ofere confort viitorilor locatari când aceștia ies în curte.

Arhitectul județului  Claudiu Salanță s-a oferit chiar să promoveze proiectul dacă cei de la Norma îi trimit randările. Chiar nu se exclude un ghid, mai întâi virtual, cu aceste exemple de bune practici.

Norma Arhitectură a câștigat locul III la concursul de soluții pentru noul sediu al Consiliului Județean. Dar și locul III la cel organizat de Primăria Cluj pentru pietonalizarea zonei Kogălniceanu.

În ultimii ani administraţia judeţeană a făcut eforturi pentru a încuraja o arhitectură de calitate în mediul rural din Cluj, dar tot există derapaje, plânsete şi oameni care vor să forţeze ”mâna” şi să obţină autorizaţii. De cel puţin doi ani de zile nu se mai autorizează în comunele clujene case urbane sau case care nu au nimic în comun cu tradiţia sau cu specificul zonei unde se doreşte edificarea lor. Pentru un plus de rigoare s-a încercat rescrierea regulamentelor de urbanism din comune şi transpunerea în acestea a prevederilor din Ghidul de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural făcut de arhitecţii clujeni printr-un demers susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România. În cazul proiectelor de locuințe de la țară se solicită la Județ încadrarea în specificul local printr-un studiu care trebuie făcut de proiectanți prin apel la Ghidul elaborat de Odinul Arhitecților pentru Dealurile Clujului.

Vezi și:

Casa de la ţară. Ce face administraţia din Cluj ca să împuţineze casele urâte şi proaste din mediul rural

sursă fotografii: randari Norma Arhitectură

3 comentarii

  1. 1) Ma bucura preocuparea. Chiar daca e fff tirzie. 2) Prima impresie, vizuala, este ca te afli in fata unei case din AUSTRIA, GERMANIA… . Aproape nimic românesc, in casa. Chiar daca o privesc cu toata condescendenta. Buna ziua.

  2. ar fi bine sa scrieti mai mult de Comisia de urbanism a Judetului Cluj, unde se analizeaza proiectele intr-un mediu profesionist, nu de primar, cum se intampla la comisia municipiului, Emil Boc monololizand discutiile, desconsiderand arhitectii.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.