Închide

Locuitorii din Cluj-Napoca scapă de restricțiile impuse în urmă cu mai bine de o săptămână, rămân valabile în weekend

SănătateTop News by Mihai Prodan - apr. 13, 2021 0 1612

Locuitorii orașului Cluj-Napoca scapă de restricțiile impuse în urmă cu mai bine de o săptămână, magazinele pot rămâne deschise după ora 18 iar circulația e permisă și după ora 20, după ce incidența infecției cu coronavirus a scăzut sub pragul critic de 7 cazuri la mie – dar restricțiile rămân în vigoare în weekend, ca în orice oraș și comună din Cluj unde incidența depășește patru cazuri la mie.

Decizia cu privire la ridicarea acestor restricții a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în această după-masă și semnată de președintele CJSU, prefectul Tasnadi Szilard, în urmă cu puține momente. Aici documentul

În CJSU s-au exprimat 46 de voturi în favoarea ridicării restricțiilor și un singur vot împotriva ridicării acestora.

Amintim, incidența infecției cu coronavirus e azi în Cluj-Napoca de 6,62 cazuri la mie, în scădere considerabilă de la 7,07 ieri, aproape o jumătate de punct procentual. Spre comparație în urmă cu cinci zile rata de infectare în oraș era de 7,84 cazuri la mie.

În afara orașului Cluj-Napoca doar în Câmpia Turzii a fost depășit pragul de 7,5 cazuri la mie, dintre orașele din județ, azi aceasta e de 8,94 cazuri la mie.  Să mai precizăm că în Cluj-Napoca au fost depistate în ultimele două săptămâni peste 2.200 de cazuri de infecție cu coronavirus, mai mult decât în toate celelalte orașe și comune din județ la un loc și de aproximativ zece ori mai multe decât în oricare alt oraș din Cluj.

Mai exact, sunt aplicabile următoarele măsuri:

Ce se întâmplă dacă incidența infecției crește înapoi peste pragul în care se impun restricții? ”Dacă trece de 7,5/1000, avem 48 de ore să constatăm incidența și noile măsuri”, a arătat prefectul pentru actualdecluj.ro.

În aceste condiții noile restricții valabile în Cluj-Napoca înseamnă interzicerea circulației persoanelor în afara gospodăriei sau locuinței în zilele de vineri, sâmbătă și duminică între orele 20 și 5, cu unele excepții – deplasarea în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată, deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau pentru îngrijirea copilului, asistența persoanelor vârstnice ori bolnave.
Magazinele pot fi deschise, de vineri până duminică, între orele 5 și 18 iar în afara acestui interval doar pentru livrarea la domiciliu. Sunt exceptate de la această măsură farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, transportatorii de persoane care folosesc mașini cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, operatorii economici din domeniul transportului rutier de mărfuri cu mașini de peste 2,4 tone.
Sălile de sport rămân închise: acestea pot fi deschise doar când incidența scade sub 3,5 la mia de locuitori.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.