Închide

Cum a rezolvat Boc problema cu lipsa de bone în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 18, 2020 0 817

Primăria din Cluj a devenit prima din țară care a aprobat acordarea de sprijin financiar pentru plata bonei părinților care nu au reușit să prindă un loc la creșele și grădinițele publice. Sumele se acordă în funcție de venitul/ membru de familie, cea mai mare fiind de 710 lei. Ca să beneficieze de bani, părinții trebuie să angajeze, însă, o bonă cu certificat.

Primarul Emil Boc a prezentat în fața Consiliul Local  un scenariu care rezolvă problema lipsei de bone cu certificat în oraș, reclamată de clujeni după ce municipalitatea a anunțat măsurile de sprijin.

„Suntem prima Primărie din România care aprobă un astfel de ajutor financiar, plătit din banii clujenilor, din taxele şi impozitele locale. A fost o bătălie lungă, nu a fost uşor să se creeze planul legislativ naţional, să se facă proiectul şi să îl avem azi pe masă. Am avut o disucţie lungă cu Agentia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj. Există în România o lege pentru profesia de bonă, Legea 167 din 2014, care spune că o persoană are obligaţia de a obţine un certificat în conformitate cu prevederile legiii. Deci, cei care doresc să beneficize de sprijinul financiar trebuie să angajeze o bonă care să îndeplinească aceste condiţii. Cei care doresc să obţină statutul de bonă pot să ştie că au nevoie doar de 120 de ore specializare, printr-un curs de care se ocupă AJOFM, gratuit pentru cei cu venituri reduse, sau poate costa 600-700 de lei la furnizori privaţi. Există circa 170 de astfel de furnizori în Cluj, iar șefa AJOFM este și membră în comisia națională de autorizare a furnizorilor și poate oferi mai multe detalii”, a spus primarul Emil Boc în fața Consiliului Local.

Primarul Emil Boc a spus că există 500.000 de lei prevăzuți în buget pentru plata ajutoarelor destinate părinților care se înscriu în programul Primăriei.

Consilierii locali au aprobat la ședința din 18 iunie Metodologia de acordare a sprijinului pentru plata bonelor. Părinții care au copii preșcolari și nu au primit loc la grădiniță sau la creșă, au posibilitatea să-și angajeze o bonă și să primească subvenție pentru plata acesteia de la Primărie. Banii se vor acorda în funcție de venitul per membru de familie. Pentru cei cu venituri până la 2100 de lei se vor acorda 710 lei lunar. De la 2101 la 2500 de lei venit lunar/ membru de familie se vor acorda 550 lei lunar. De la 2501 la 3000 lei per membru de familie se vor acorda 390 lei, lunar. De la 3001 la 3500 lei se vor acorda 250 de lei, lunar.

Ajutorul se acordă pe bază de cerere depusă la Direcția de Asistență Socială. Dosarul trebuie să conțină mai multe acte. Acordarea de sprijin pentru bone din partea municipalității vine după ce PNL a modificat cadrul legislativ. Primarul Boc a fost un susținător al măsurii și a venit cu această soluție după ce clujenii i-au reproșat că anual au rămas în afara sistemului public de creșe peste 900 de copii din Cluj-napoca și au cerut Primăriei să construiască mai multe creșe publice în oraș.

Specialiștii arată că bonele cu certificat preferă să lucreze în străinătate unde sunt mult mai bine plătite. În țară, tarifele sunt de cel puțin 1500 de lei pentru 4 ore pe zi și depășesc 2500 de lei pentru 8 ore pe zi.

În FOTO, primarul Emil Boc le arată consilierilor locali prezenți on-line la ședința ordinară din 18 iunie un grafic privind evoluția cazurilor de COVID-19 la Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu