Închide

Cum „a închis” Tișe birourile din Consiliu, ca să poată da iama în fonduri europene

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 09, 2019 0 575

Pentru că dispune de o echipă AS în domeniul accesării fondurilor europene, Consiliul Județean Cluj se poate mândri că a întrecut media pe țară în ce privește absorbția fondurilor nerambursabile, destinate investițiilor în domeniile social, sănătate și infrastructură.  Cu toate acestea, președintele administrației județene, Alin Tișe, se plânge de birocrație și de lipsă de transparență în privința modului în care sunt lansate apelurile pentru finanțarea proiectelor din fonduri europene. „Trebuie aduse îmbunătățiri imense în procedura de programare a finanțărilor europene. Este nevoie de mai multă transparență și de mai puțină birocrație. De exemplu, din momentul aprobării programului operațional și până la lansarea efectivă a apelurilor pentru depunerea proiectelor au trecut chiar și 2 ani, perioada în care noi, Consiliul Județean, ca și solicitant, nu am avut acces la informațiile din ghid. Practic, nu ai cum să te pregătești în timp util. Uneori trăiești cu sentimentul că ești într-un concurs de tipul cine nu reușește primul” – a povestiti Tișe, citat de ziare.com.

În sprijinul argumentelor sale, liderul Consiliului Județean a povestit un episod petrecut în iulie, anul trecut, când din cauza riscului de dezangajare, Guvernul României s-a grăbit să lanseze, pur și simplu „peste noapte”, un astfel de apel de finanțare. „Presiunea termenului de depunere a fost foarte mare pentru noi. M-am văzut nevoit să cer închiderea birourilor specialiștilor din Consiliul Județean, ca ei să poată fi eficienți și să finalizeze în timp util documentațiile proiectelor. Angajații s-au organizat în echipe, s-au cronometrat pentru a putea vedea cu precizie în cât timp pot încărca segmentele de proiecte. La momentul deschiderii sistemului electronic, au inceput să încarce documentele. Rezultatul? În două ore și jumătate au fost încărcate nouă cereri de finanțare, Consiliul Județean Cluj fiind primul în sistemul electronic și obținând astfel 40% din suma disponibilă la nivel national. Zece oameni și vointa lor au adus județului Cluj suma de 261 de milioane, în doar două ore și jumătate” – mai relatează Tișe.

Pe viitor, Guvernul ar trebui să își stabileasca mult mai clar programele de finanțare, pentru ca solicitanții să poată să-și poată prioritoza proiectele și să-și eficientizeze timpul – mai crede șeful administrației județene. Până în acest moment, echipa Consiliului Județean Cluj a reușit să atragă finanțări pentru infrastructură rutieră (628 milioane lei, bani obținuți),  infrastructura de sănătate (165 milioane le, bani obținuți) și pentru infrastructura din educație (65 milioane lei, bani obținuți). „Acestor finanțări li se adaugă cele din zona managementului deșeurilor – 200 milioane lei, cultura – 26 milioane lei si cele alocate pentru îmbunătățirea capacității administrative – 4,5 milioane lei” – transmit reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Foto jos, ziare.com: Angajații Serviciului Managementul Proiectelor Europene, Consiliul Județean Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare