Închide

Cum a evoluat piaţa imobiliară în trimestrul II? Cluj versus Bucureşti la preţuri de apartamente

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 31, 2018 0 1055

 

În ultimele trei luni, apartamentele din Cluj-Napoca au consemnat una dintre cele mai mici creșteri la nivel naţional, într-o analiză care ia în considerare situaţia din marile oraşe ale ţării. Chiar şi aşa, nivelul actual al prețurilor locuințelor din Cluj-Napoca este cu circa 14% mai mare decât în urmă cu 12 luni. De altfel, Capitala Transilvaniei este singurul mare centru regional în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, la o diferență de 13,6% față de trimestru II din 2008, arată cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro. Clujul a ajuns la o medie a preţurilor cerute de 1.510 euro/mp, considerabil peste ceea ce se întâmplă în Capitală, unde media este de 1.280 euro/mp.

 

În ultimele trei luni, valorile de listare ale apartamentelor au avut o evoluție ascendentă în toate cele șase mari centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro și Analize Imobiliare. În conformitate cu ceea ce s-a întâmplat la nivel național, creșterile au fost, însă, vizibil mai mici decât în anii precedenți, punctează reprezentanţii portalului, care vin şi cu cifre ale evoluţiei din piaţă. În Cluj-Napoca, apartamentele au consemnat una dintre cele mai mici creșteri, respectiv 1,9%, până la 1.510 euro pe metru pătrat util. Cu toate acestea, nivelul actual al prețurilor locuințelor din oraș este cu circa 14% mai mare decât în urmă cu 12 luni. Capitala Transilvaniei continuă să fie, totodată, singurul mare centru regional în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, la o diferență de 13,6% față de T2 2008.

În București, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,2% în intervalul aprilie-iunie, până la 1.280 de euro pe metru pătrat util. Dintre marile orașe analizate, Capitala se remarcă prin cea mai mică diferență de preț la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se află la polul opus față de Cluj-Napoca și în ceea ce privește evoluția prețurilor din 2008 încoace: aici apartamentele au recuperat cel mai puțin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietăți fiind, în momentul de față, cu aproape 40% mai scumpe decât în T2 2008.

Să amintim, în acest context, că deşi în Cluj se câştigă mai bine decât, în general, în România, „capitala Transilvaniei” e considerabil în urma Bucureştiului la salarii. În plan regional, nivelul salariilor de încadrare din Municipiul București este cu 24,71% mai mare decât media națională, conform unui studiu lansat recent de Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM. De asemenea, niveluri de salarizare mai ridicate (cu 7,35% până la 12,65%) în raport cu media se înregistrează și în județele Cluj, Timiș, Sibiu, Brașov și Ilfov (+7,35%).

 

În Cluj, cererea de apartamente a crescut cu 21% într-un an

„În condițiile înăspririi condițiilor de creditare și diminuării veniturilor reale ale populației, în marile orașe a fost consemnată, pentru prima dată în ultimii trei ani, o scădere a cererii pentru proprietăți rezidențiale. În comparație cu anul trecut, datele Analize Imobiliare relevă că în piață au fost cu 5% mai puțini potențiali cumpărători. Cel mai mare declin din acest punct de vedere, respectiv 15%, a avut loc în Constanța, aceasta fiind urmată de București, cu -8%. În Cluj-Napoca, însă, cererea este cu 21% mai mare față de anul anterior. Ca volum, Capitala are în continuare cel mai mare apetit pentru achiziția de locuințe, aceasta ajungând, în al doilea trimestru al anului,la aproximativ 77.000 de persoane care au căutat activ apartamente și case de vânzare”, punctează Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro.

Analiza adeverește previziunile cu privire la încetinirea ritmului scumpirilor pe segmentul rezidențial, evidențiind contextul diminuării cererii din partea potențialilor cumpărători, în consonanță cu scăderea volumului de tranzacții. În al doilea trimestru din 2018, prețurile solicitate pentru locuințele disponibile spre vânzare în România (atât apartamente, cât și case) s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018). Față de aceeași perioadă a anului trecut, așteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate – în condițiile în care, în T2 2017, avansul anual al prețurilor ajungea la 13%.

 

 

A încetinit ritmul de creştere. Care e „tabloul” la nivel naţional

 

„Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite”, spune Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro.

Cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) a avut o evoluție anuală descendentă. Statisticile Analize Imobiliare relevă, față de perioada similară din 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale țării – în condițiile în care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scăderi, respectiv Constanța (-15%), București (-8%) și Brașov (-4%). Această tendință poate fi pusă pe seama influenței crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării: dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creșterii susținute a indicelui ROBOR, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție.

Dintre reședințele de județ ale țării, cele mai mari creșteri pe segmentul apartamentelor au avut loc în Sfântu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamț (5%), Târgoviște (4,8%) și Buzău (4,5%). Aceste variații au fost, însă, vizibil mai temperate decât în primele trei luni ale anului, când Miercurea-Ciuc consemna un avans-record, de 17,8% (în ultimele trei luni, în capitala Harghitei a avut loc o creștere de 4,4%). La polul opus, Baia Mare a înregistrat o ușoară scădere (de 0,1%) a așteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variații de preț fiind completată de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploiești (+1,2%) și Satu Mare (+1,2%).

„Pentru prima dată în ultimii trei ani, am înregistrat o scădere a cererii în marile orașe: în comparație cu anul trecut au fost cu 5% mai puțini potențiali cumpărători. În trimestrul al doilea din 2018 a avut loc și un ușor recul al vânzărilor. Presiunile evidențiate mai sus au dus la o scădere anuală cu 1,3% a numărului de tranzacții, care au ajuns la 151.481”, menţionează Niţă.

 

Ce mai urmează?

„Pe fondul unei evoluții modeste a economiei în prima parte a acestui an, așteptarea Analize Imobiliare pentru a doua jumătate din 2018 este că, la nivel național, vor avea loc mai puține tranzacții, în contextul stagnării creșterii prețurilor. În actualele condiții de piață, estimăm că, din cauza înăspririi condițiilor de creditare și diminuării ofertei de proprietăți rezidențiale, tinerii vor avea cel mai mult de suferit, precum și cei aflați la prima achiziție a unei case. O parte dintre potențialii cumpărători își vor amâna decizia de cumpărare și vor opta, în schimb, pentru închirierea unei locuințe – cu atât mai mult cu cât prețurile de vânzare au crescut până acum într-un ritm mai alert decât chiriile, atât în București, cât și în marile orașe. Pe de altă parte, o parte dintre proprietari vor decide retragerea de la vânzare și închirierea proprietăților”, anticipează Niţă.

 

Citeşte şi:

Project manager la firmă de consultanţă: „Împinşi de patriotism local, uităm că oraşul nu s-a dezvoltat doar datorită celor cărora ne scrie „Cluj-Napoca” în certificatul de naştere”. Clujul, „rai” al şantierelor, cu plusuri şi minusuri

 

 

 

Sursa imagine: Imobiliare.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare