Închide

Cum a ajuns langoșul etalonul prețurilor exagerate din Cluj. 20 de lei în centru, 5 lei la chioșcul lui Mahmoud, un sirian instalat aici de patru decenii: „Trebuie să ai milă și de oameni”

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 09, 2023 1 228

La Cluj se nasc periodic discuții aprinse pe marginea costului și calității vieții. Recent, ținta dezbaterilor a fost pusă pe prețul langoșului. Libertatea a făcut o mică incursiune pe piața celebrelor gogoși cu brânză și smântână.
În centrul orașului se organizează târguri în preajma datelor importante din calendar. De la Crăciun, lumea discută despre nesăbuința comercianților de a fixa la 20 de lei prețul unui langoș. În aceste zile s-au amplasat din nou tarabele în Piața Unirii, de data asta pentru o nouă venire a primăverii. S-au întors și langoșii pentru a reaprinde polemica la „Târgul Tradiții de Primăvară – Sărbătorește românește”, care va ține până pe 12 martie. O plăcintă, chiar la botul calului lui Matia Corvin, costă între 15 și 20 de lei. Rolls-Royce-ul langoșilor din centru e cel echipat cu smântână, cașcaval și câteva felii de șuncă. E concurat de cel numit Cioco-Frutti, cu ciocolată, banane, ananas și fructe de sezon. Se vând la taraba La Jupânu, care mai comercializează vin cald, la 10 lei, ceai și cafea, la 5 lei. „Jupânului” îi merge bine, la standul său e coadă.

Taximetriștii din Cluj cred în magia langoșului. Unul povestește că un consătean de-ai lui a început în primii ani de după Revoluție o afacere cu plăcinte, la o mică gheretă din cartierul Mănăștur. Lumea a râs, că doar nu „vindea lingouri de aur”. Și uite că „a construit un imperiu, pornind de la 10 kile de făină și un bidon de ulei”.

Un comentariu

Scrie un comentariu