Închide

Cu ocazia împlinii a 128 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia expune la Sala Unirii un inedit manuscris aparținând poetului

Cultură by Actual de Cluj - mai 10, 2023 0 175

Cu ocazia împlinii a 128 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia expune la Sala Unirii un inedit manuscris aparținând poetului.
Manuscrisul conține o primă formă a operei ”Luntrea lui Caron” și poate fi văzut la Sala Unirii începând de ieri 9 mai până în data de 13 mai, inclusiv la Noaptea Muzeelor.

Manuscrisul romanului Luntrea lui Caron a fost ţinut ascuns până în 1990, când a fost publicat pentru prima oară, la aproape trei decenii de la moartea lui Lucian Blaga, arată editura Humanitas. Ediţia integrală avea să apară opt ani mai târziu. ”Autorul şi-a dedicat ultimii ani din viaţă rescrierii şi completării a ceea ce avea să fie un roman cu elemente autobiografice. Dincolo de cele două poveşti de dragoste, dincolo de proza deopotrivă memorialistică şi lirică, transpare mărturia scindării şi a descompunerii de care începuse să sufere lumea intelectuală românească imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Poate cel mai pregnant se desprinde convingerea că nici dragostea, nici erotismul, nici refugiul în reflecţie nu mai pot asigura salvarea din faţa valului de întuneric ce se anunţa. Salvează, provizoriu, doar sporadicele evadări în poezie, în contemplare şi în senzualitate”.

Lucian Blaga și-a început cariera de profesor universitar în 1938, la o catedră înființată special pentru el la Universitatea din Cluj, cea de Filosofia Culturii. După zece ani, o dată cu instaurarea în țară a regimului comunist, a fost eliminat de la catedră, după care a lucrat ca bibliotecar la Biblioteca Academiei Române de la Cluj, acum Biblioteca Central Universitară, unde în 1954 a ajuns director adjunct. BCU poartă numele acestuia din 1990.

Blaga are și o casă memorială la Cluj, în cartierul Andrei Mureșanu, pe peretele căreia e montată și o plăcuță din marmură cu mesajul “în această casă a locuit între anii 1946-1961 marele scriitor și filosof Lucian Blaga”. Tot în Cluj puteți admira și statuia sa, din fața teatrului național, operă a sculptorului Romulus Ladea.

Numele lui Lucian Blaga îl poartă Biblioteca Central Universitară din Cluj și piața din fața sa, dar și teatrul național din localitate și un liceu teoretic.

A încetat din viață în 6 mai 1961 la Cluj-Napoca și a fost înmormântat în cimitirul din satul natal, Lancrăm.

Citește și:

Cum a fost Lucian Blaga profesor la Cluj. La Cluj îi poartă numele un teatru, o bibliotecă, un liceu și o piață

Nici un comentariu

Scrie un comentariu