Închide

Cu ce venituri trebuie să se descurce o gospodărie din România? Jumătate din cheltuieli merg pe alimente, locuință și întreținere

Economie by Kristina Reştea - apr. 06, 2022 0 226

Veniturile totale ale unei gospodării din România au ajuns în trimestrul IV al anului trecut la o medie de 6055 lei, adică 2395 lei pe persoană, conform Institutului Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populaţie au fost, în medie, de 5291 lei lunar pe gospodărie şi au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale.

Datele INS arată că veniturile băneşti au fost, în medie, de 5591 lei lunar pe gospodărie (2212 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 464 lei lunar pe gospodărie (183 lei pe persoană).  Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,2%), veniturile în natură (7,7%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%).C

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul IV 2020, în termeni nominali, 5384 lei pe gospodărie şi 2099 lei pe persoană.

Pe ce merg banii?

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor și cotizaţiilor. O parte din venituri merg înspre acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei: hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni  deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei: doar 0,3%.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2021, în medie, 32,3% din consumul gospodăriilor.

 

Cluj: Salarii mari, cheltuieli mari

În ceea ce privește Clujul, veniturile salariale sunt aici peste media țării, însă există o serie de cheltuieli care sunt mult mai mari decât în alte zone ale țării. Spre exemplu: costul locuirii pune o presiune extrem de mare pe bugetul gospodăriilor din Cluj, având în vedere că municipiul are cea mai scumpă piață imobiliară din țară.

„Veniturile multora sunt mici în Cluj-Napoca față de costurile mari ale locuirii, chiar dacă venitul mediu din oraș este mai mare decât în alte localități”, arăta un studiu publicat anul trecut de organizația CĂȘI Sociale Acum.

Salariile clujenilor au crescut cu aproape o sută de euro anul trecut, în medie, arată datele Direcției Județene de Statistică. Astfel, în ianuarie, salariul mediu net înregistrat în Cluj a fost de 4.424 lei, mai mare cu 461 lei față de aceeași lună a anului trecut. Față de media națională, câștigul salarial medui net înregistrat în Cluj, în ianuarie, a fost mai mare cu aproape 20%, mai exact 19,6%, al doilea cel mai ridicat din țară după București.

În februarie, prețul mediu cerut pe piața apartamentelor din Cluj era de 2297 euro/ mp, adică cu 26% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. În Cluj-Napoca, sumele cerute pentru chirii au crescut cu 12% în interval de un an, arată datele unui portal care monitorizează piața imobiliară din țară. De fapt, Cluj-Napoca a ajuns cel mai scump oraș din țară și pe acest segment, lăsând în urmă alte mari centre universitare.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.