Închide

Crivii, Darian: programul „Prima casă” nu mai ajută, distorsionează piața. „Statul amplifică riscul apariției unei noi bule imobiliare, care va putea exploda oricând”

EconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 15, 2017 0 1009

Fondatorul casei de consultanță Darian SA Adrian Crivii critică programul Prima Casă, despre care spune că a ajuns doar să umfle piața imobiliară și că ar trebui înlocuit cu alte măsuri.

Imagini pentru crivii site:darian.ro„Programul Prima Casă este un exemplu de inițiativă bună, implementată la momentul oportun, care continuă însă în virtutea inerției și amplifică astfel problemele pieței imobiliare în loc să le soluționeze”, arată acesta. Crivii adaugă că, după efectele benefice ale programului în timpul crizei imobiliare, programul contribuie la creșterea substanțială a prețului la imobiliare. „Acum, prin acest program, statul nu face altceva decât să distorsioneze piața imobiliară prin stimularea cererii și să contribuie la creșterea exacerbată a prețurilor proprietăților imobiliare, care în marile orașe au ajuns din nou la un nivel ridicat. Astfel, statul amplifică riscul apariției unei noi bule imobiliare, care va putea exploda oricând”, arată el.

În acest an Guvernul a decis eliminarea impozitului pentru tranzacțiile imobiliare cu o valoare mai mică de 100.000 de euro și dorește să renunțe la TVA pentru locuințele noi. „Acestea sunt măsuri pozitive, de stimulare a industriei imobiliare și consider că ar fi momentul ca statul să nu se mai implice și în zona de finanțare, pentru a oferi garanții cumpărătorilor, stimulând cererea. În cel mai bun caz am putea avea un program Prima Casă cu un caracter strict social, destinat exclusiv persoanelor cu venituri mai mici. În caz contrar, scopul acestuia, de a oferi acces tinerilor pe piața imobiliară, este pervertit, iar continuarea programului va genera un efect opus, contribuind la creșterea prețurilor proprietăților imobiliare și făcând achiziția unei locuințe mai puțin accesibilă”, subliniază el, adăugând că acum dobânzile băncilor la împrumuturile imobiliare sunt „rezonabile”. „Astfel, nu mai avem diferențe majore între condițiile de creditare din programul Prima Casă și creditele ipotecare oferite de bănci. Intervenția statului în piață generează, pe lângă efectele deja amintite, o creștere a profitului băncilor și dezvoltatorilor imobiliari, dar și a gradului de îndatorare al populației. Nu cred că este normal ca băncile să își asume doar jumătate din riscul unui credit imobiliar, dar să încaseze 100% din profit”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare