Închide

Hotnews: Paradă militară la Phenian la care au apărut noi modele de rachete intercontinentale / Statele Unite, amenințate cu războiul total și cu lovituri nucleare

ActualitateInternaționalSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - apr. 15, 2017 0 633

Coreea de Nord a prezentat sâmbătă ceea ce păreau să fie noi rachete cu rază lungă și noi rachete ce pot fi lansate de pe submarine la aniversarea a 105 ani de la nașterea fondatorului țării, Kim Il Sung, în condițiile în care un portavion american și grupul său de luptă este pe drum spre regiune, scrie Reuters, citat de hotnews.ro.

Un atac al SUA asupra unui aeroport din Siria a ridicat întrebări în privință planurilor lui Donald Trump pentru Coreea de Nord, care a desfășurat câteva țeste nucleare și cu rachete, sfidând ONU și sancțiunile internaționale și amenințând regulat că va distruge Statele Unite.

Liderul nord-coreeam Kim Jong Un, nepotul lui Kim Il Sung, a supervizat parada “Ziua Soarelui” din Phenian îmbrăcat într-un costum negru, părând relaxat și râzând cu adjuncții săi.

Soldați bătând pas de paradă și fanfare au umplut Piața Kim Îl Sung, urmați de tancuri, mai multe sisteme de lansat rachete și alte arme.

Avioane cu un singur motor au zburat pe cer într-o formație care arată ca numărul 105.

Choe Ryong Hae, un apropiat colaborator al lui Kim Jong Un s-a adresat mulțimii care umplea piață cu un avertisment belicos către SUA.

“Daca Statele Unite ne provoacă în mod nechibzuit, puterea noastră revoluționară va replică instantaneu cu o lovitură devastatoare și vom răspunde războiului total cu un război total și războiului nuclear cu stilul nostru de lovituri nucleare”, a spus el.

https://www.youtube.com/watch?v=IZEpMmIr7kk

Spre deosebire de alte parade, nu a părut să fie niciun înalt oficial chinez la tribună. China este principalul aliat al Coreii de Nord, dar a criticat testele Phenianului și a sprijinit sancțiunile ONU.

Nordul a anunțat că a dezvoltat și va lansa o rachetă care poate lovi Statele Unite, dar oficiali și experți apreciază că va mai dură până când va stăpâni tehnologia necesară.

Pe de altă parte, analiști în armament cred că unele dintre rachetele prezentate la paradă sunt noi tipuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM).

La paradă au apărut două noi tipuri de ICBM pe lansatoare montate pe camioane, sugerând că Phenianul lucrează la “un nou concept” de astfel de rachete, spune expertul Melissa Hanham.

“Totusi, Coreea de Nord are obiceiul să arate noi concepte la parade înainte de a le testa sau a le lansa”, a adăugat Hanham.

Armata Phenianului a promis vineri un „răspuns fără milă”la orice provocare americană, într-o declarație publicată vineri de KCNA, agenția oficială de presă a Coreei de Nord, țara suspectată că încearcă să efectueze în acest weekend un test nuclear, potrivit AFP.

Menționând recentul atac american în Siria, armată nord-coreeana a afirmat că administrația lui Donald Trump a „intrat în era amenințărilor deschise și a șantajului” împotrivă Coreei de Nord.

Donald Trump a promis joi că „problema” nord-coreeana va fi „tratată”. El anunțase anterior trimiterea spre peninsulă coreeana a portavionului USS Carl Vinson, escortat de trei nave lansatoare de rachete, apoi a evocat o „armadă” incluzând și submarine.

Coreea de Nord a promis să răspundă față de „stupida” trimitere a acestui grup aeronaval, declarându-se gata de „război”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare