Închide

Președintele Uniunii Judecătorilor, clujeanca Gârbovan, analiza juridică a procesului lui Isus: judecată se face după lege și proceduri, nu după aplauzele sau strigătele mulțimilor. „Ca judecător, m-a surprins”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 15, 2017 3 714

Președintele Uniunii Judecătorilor din România, clujeanca Dana Gârbovan, disecă juridic procesul la care a fost supus Isus înainte de răstignire și spune că unele practici s-au păstrat și în ziua de azi.

„Primul care a denunțat nedreptățea procesului lui Isus a fost un tâlhar”, constată Gârbovan, care adaugă că denunțul trebuia făcut mai devreme și de către cărturari și farisei. „Pe lângă partea religioasă, sărbătoarea creștină a învierii lui Isus scoate în evidența rolul legii și al judecății în societate. Conform relatărilor biblice și extra-biblice, Isus a fost condamnat în bază unui proces nedrept, care a încălcat atât normele procesuale iudaice, cât și pe cele române din timpul respectiv”, arată judecătoarea.

Gârbovan spune că Pilat, procuratorul român al regiunii, a lăsat poporului responsabilitatea sentinței lui Isus. Iar poporul, manipulat de preoți și cărturari, a strigăt că dorește să fie eliberat un vinovat și pedepsit un nevinovat. „Să nu te iei după cei mai mulți, că să faci rău; și la judecată să nu urmezi celor mai mulți, că să te abați de la dreptate”, spune una din regulile date de Dumnezeu lui Moise după ieșirea din Egipt.
Înțelepciunea acelor cuvinte e valabilă și azi, căci pericolul judecăților populare e mereu prezent. E important să ne amintim că judecată se face după lege și proceduri, nu după aplauzele sau strigătele mulțimilor”, subliniază ea.

Scena răstignirii lui Isus între doi tâlhari are și ea semnificație juridică, arată Gârbovan: unul dintre cei doi denunță nedreptatea sentinței lui Isus. „Ca judecător, m-a surprins că nu apostolii sau cei din familia lui Isus sunt cei care reclamă nedreptățea condamnării, ci primul care dă mărturie despre judecată nedreaptă a lui Isus este acest tâlhar, condamnat pe drept, așa cum el însuși recunoaște”, spune judecătoarea, care concluzionează: „Nu cei considerați drepți au fost primii care să constate o nedreptate făcută la judecată altuia, ci a fost un răufăcător cel care, având parte de o judecată dreaptă, a constatat nedreptățea făcută în judecată altuia. Reacția acestui tâlhar este cu atât mai importantă, dacă ne gândim că răstignirea însemna o moarte lentă și foarte dureroasă.  În agonie și în pragul morții fiind, acest tâlhar are puterea nu doar să admită propria să greșeală și să spună că pe drept suferă acea condamnare, ci și să fie atent la suferința celui de lângă el și să denunțe, tot public, că celuilalt i s-a făcut o nedreptate. Liderii preoților, cărturarii și intelectualii vremii, stiitorii de carte-formatorii de opinie, că să folosesc un termen al zilelor noastre-ar fi trebuit să fie primii care să vorbească despre acea judecată nedreaptă, dar au tăcut. A vorbit însă un tâlhar, un condamnat, un penal, al cărui nume nici măcar nu a rămas consemnat. Mărturia acestui anonim, însă, ar trebui să fie prilej de reflecție pentru fiecare dintre noi, din mai multe perspective. Oricine reclamă o nedreptate, ce i se face lui sau altuia, trebuie ascultat. Uneori adevărul e ascuns de către cei pe care îi credem buni și e relevat de cei pe care îi vedem demni doar de dispreț. Dintr-o altă perspectivă, în fiecare persoană din închisori, ce ispășește o pedeapsă, se poate regăsi tâlharul de pe cruce. E datoria societății să facă eforturi pentru a-i da șansa reabilitării. Nu în ultimul rând, judecată trebuie să se facă nu în numele poporului, în aplauzele ori strigătele sale, ci în numele legii și respectând toate procedurile, tocmai pentru a se asigură că cel vinovat est ste condamnat pe masura, iar cel nevinovat nu este pedepsit pe nedrept”.

Dana Gârbovan e președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor și judecător la secția civilă a Curții de Apel Cluj din noiembrie 2008, iar până atunci a fost magistrat al Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea și judecător stagiar la Zalău. Are un master la facultatea de Drept a universității din Oradea, absolvit în 2005, și a absolvit Institutul Național de Magistratură în 2001. E licențiată în științe juridice din 2000.

A mai fost președinte al UNJR între iulie 2007 și iulie 2010.

3 comentarii

 1. dada, nu a fost si surprinsa sa apere hotia din psd proliferand minciuni cum ca OUG era ceruta de CCR? iar acum dupa o luna minitru coalitiei sa ne explica ca defapt CCR nu a cerut prag.

  Sau nu ne explica ce rol are ca redactor sef la luju, revista prin care voiculescu face cu ou si cu otet acea parte din justitie care nu ii convine

 2. buna remarca,
  UNJR nu are nici un statut oficial de organizatie a judecatoriulor. singura care ii reprezinta e CSM.
  UNJR a fost apropriata de psd dintotdeauna.
  deasemenea aceasta doamna s-a pronuntat impotriva unui referendum pe justitie adus in discutie de KJ la un moment dat. oare de ce?

 3. Ha ha ha ce gluma buna! Asta e duamna care primeste telefoane de la politicieni pentru solutii in procese…vezi celebrul caz in care un neica nimeni dar cu nasi sus pusi a primit o suma uriasa in poala la comanda lui Dragnea in schimbul promisiunii ca va-a ajunge Ministrul Justitiei. doamna judecatoare cu opinii politice.

Scrie un comentariu

Articole similare