Închide

Crește numărul cererilor de înființare a unor partide extremiste, în special cu fondatori ex-AUR: Roexit, LEU, Patrioții Poporului Român, Qanon

ActualitatePoliticaSinteză știri naționale by Actual de Cluj - mai 04, 2022 1 391

În ultimele luni, la Tribunalul București au fost depuse mai multe cereri de înființare a unor partide cu fondatori apropiați de ideologii extremiste și conspiraționiste. În cea mai mare parte, petenții sunt foști membri AUR, relatează în exclusivitate g4media.ro.

Una dintre aceste solicitări a fost deja admisă, una respinsă în primă instanță, iar, în celelalte două cazuri, spețele urmează a fi analizate de judecători pentru verificarea documentațiilor. De câțiva ani, procedurile pentru fondarea unei formațiuni politice s-au simplificat semnificativ, fiind suficiente adeziunea a trei membri, dovada unui sediu și întocmirea unor documente standard, gen Statutul partidului.

Partidul Patrioții Poporului Român a fost înființat printr-o decizie din 18 martie a Tribunalului București, fondatori fiind bihorenii Cristian Vasile Lască, Andrei Cristian Boroș și Dănuț Nicolae Pop.

Primul este verișor al deputatului de Bihor Mihai Lască, exclus din AUR anul trecut și condamnat definitiv, în același an, la 2 ani de închisoare, cu suspendare, într-un dosar de lovire.

Boroș, și el fost membru AUR, precum și Pop, sunt consilieri la biroul parlamentarului bihorean. Deputatul Lască, acum independent, este judecat și într-un dosar de crimă organizată, aflat pe rolul instanței de fond. În timpul pandemiei, frații Lască și Boroș au organizat și participat la mai multe manifestații anti-vaccin din Oradea. Printre declarațiile politice ale lui Lască, din Parlament, se numără cele cu titlurile ”UE şi NATO – pietrele de moară la gâtul României!”, ”Dictatura medicală este şi va fi cel mai periculos virus al tuturor timpurilor!”, ”Uniunea Europeană este dictatorul Europei şi al României”, ”Opriţi şantajul vaccinării românilor cu seruri experimentale!”

La începutul acestui an, Matache distribuia pe Facebook o postare AUR în care se anunța: ”Victorie! Certificatul «verde» de muncă este eliminat definitiv! Scoateți-l și din instituțiile publice, restaurante, săli de fitness și de spectacol. E inutil!” Contactat de G4Media, Matache a fost evaziv în declarații, rezumându-se să spună că așteaptă decizia instanței și că el și Lupu nu mai fac parte din AUR ”pentru că nu ne mai reprezintă.”

Zilele trecute, a fost depusă și documentația în vederea înființării Partidului Roexit, fondatori fiind trei clujeni: Robert Vitoș, Smaranda Nicoleta Lup și Sergiu Dan Grecu. Lup a fondat organizația AUR din județul Cluj, iar, în 2021, a intrat în conflict cu conducerea de la nivel central a formațiunii, fiind exclusă din partid în luna martie a acestui an.

În așteptarea deciziei judecătorilor, membrii fondatori și-au expus intențiile pe rețelele de socizalizare: ”Dacă vreți ca România să nu fie victima noii ordini şi a marii resetări, avem nevoie de susținerea dumneavoastră. Partidul ROEXIT se află în curs de înființare şi ne propunem scoaterea României din Uniunea Europeană. Acesta ar fi un pas foarte important spre a nu mai fi slugi. În mod evident, avem nevoie şi de lideri care să nu vândă țara.

Citește mai mult pe g4media.ro

Un comentariu

  1. Excelent. Un exercițiu democratic care le mai ia vântul din pupă; nu se mai pot plânge că sunt suprimați, și în plus eliminarea barierelor vechi chiar este un lucru bun, ele fiind gândite să asigure dominația vechii gărzi. Și fragmentarea extremiștilor în multiple partidulețe reciproc antagonice e preferabilă existenței unui singur partid extremist mai mare.

Scrie un comentariu

Articole similare