Închide

Cresc afacerile din Industrie

Economie by Kristina Reştea - mart. 14, 2019 0 42

 

Afacerile companiilor din industrie au crescut în luna ianuarie cu 4,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna ianuarie, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 4% faţă de luna precedentă, ca urmare a creșterii înregistrate în industria prelucrătoare (+4,7%). Industria extractivă a scăzut cu 11,5%. Pe marile grupe industriale creșteri au înregistrat industria bunurilor intermediare (+14,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,4%) și industria bunurilor de capital (+8,0%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de uz curent (-13,4%) și în industria energetică (-4,3%).

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut în ianuarie pe ansamblu cu 4,3%,
datorită creşterii din industria extractivă (+13,8%) și din industria prelucrătoare (+4,0%). Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor intermediare (+6,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,7%), industria bunurilor de capital (+4,6%), industria energetică (+1,6%) și industria
bunurilor de uz curent (+0,4%).

Clujul se înscrie pe un trend ascendent: în luna decembrie 2018 producţia industrială a crescut cu 11% faţă de aceeaşi lună din anul  2017, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică. Comparativ cu anul 2017, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 indicele producţiei industriale a fost de 107,5%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie în luna decembrie 2018 a fost cu 9,4% mai mare faţă de luna decembrie 2017. Pe perioada anului trecut, indicele valoric al cifrei de afaceri este de 108,9%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017.

Investitorii din domeniu au în continuare Clujul pe harta de expansiune. Clasamentul cu cele cele mai multe proiecte industriale identificate în ţară e condus de Iaşi, Sibiu, Bihor, Cluj și Brașov, conform datelor companiei de consultanţă IBC Focus. Clujul este însă lider în clasamentul realizat în funcţie de valoarea proiectelor anunţate.

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu