Închide

Cresc afacerile din Industrie

Economie by Kristina Reştea - mart. 14, 2019 0 47

 

Afacerile companiilor din industrie au crescut în luna ianuarie cu 4,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna ianuarie, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 4% faţă de luna precedentă, ca urmare a creșterii înregistrate în industria prelucrătoare (+4,7%). Industria extractivă a scăzut cu 11,5%. Pe marile grupe industriale creșteri au înregistrat industria bunurilor intermediare (+14,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,4%) și industria bunurilor de capital (+8,0%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de uz curent (-13,4%) și în industria energetică (-4,3%).

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut în ianuarie pe ansamblu cu 4,3%,
datorită creşterii din industria extractivă (+13,8%) și din industria prelucrătoare (+4,0%). Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor intermediare (+6,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,7%), industria bunurilor de capital (+4,6%), industria energetică (+1,6%) și industria
bunurilor de uz curent (+0,4%).

Clujul se înscrie pe un trend ascendent: în luna decembrie 2018 producţia industrială a crescut cu 11% faţă de aceeaşi lună din anul  2017, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică. Comparativ cu anul 2017, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 indicele producţiei industriale a fost de 107,5%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie în luna decembrie 2018 a fost cu 9,4% mai mare faţă de luna decembrie 2017. Pe perioada anului trecut, indicele valoric al cifrei de afaceri este de 108,9%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017.

Investitorii din domeniu au în continuare Clujul pe harta de expansiune. Clasamentul cu cele cele mai multe proiecte industriale identificate în ţară e condus de Iaşi, Sibiu, Bihor, Cluj și Brașov, conform datelor companiei de consultanţă IBC Focus. Clujul este însă lider în clasamentul realizat în funcţie de valoarea proiectelor anunţate.

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare