Închide

Câţi bani au cheltuit turiştii străini în România?

Economie by Kristina Reştea - mart. 14, 2019 0 115

 

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2018 au cheltuit în medie 2383 de lei/persoană, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cei mai mulţi vin aici pentru afaceri şi călătoresc cu avionul, iar din totalul bugetului, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare. Clujul este una dintre destinaţiile cele mai populare.

În anul 2018 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 2,78 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 6635,6 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul IV 2018 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (54,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 56,7% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (45,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (62,2%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (51,1%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (91,3%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 41,3% au reprezentat cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 36,1%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinourui, săli de jocuri mecanice au reprezentat 45,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 46,1% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 39,7% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80,4% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,2%, urmate de autocare şi autobuze cu 4,3%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,1%.

Clujul este unul dintre județele cele mai atractive pentru turiști, din țară, relevă datele Institutului Național de Statistică. Astfel, în ianuarie cele mai căutate destinații au fost București – 128.800 de turiști cazați în unitățile de profil, Brașov – cu 119.100 de turiști sosiți, și Cluj cu 34.500 de turiști. Acestea sunt urmate de Constanța, cu 17.100 de turiști. În ce privește înnoptările, cele mai mari valori au fost înregistrate în Braşov – 250.700 nopți, Bucureşti – 219.200 nopți și Cluj – 65.500 înnoptări.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.