Închide

Creșă nouă într-un cartier din Cluj, costă un milion de euro

EducaţieTop News by Actual de Cluj - sept. 02, 2017 0 1194

Ajunge pe o măsea: într-un oraș cu o criză acută a locurilor în creșe și grădinițe Primăria din Cluj-Napoca ridică o creșă nouă în cartierul Grigorescu.
Primul pas – aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de investiții – e săptămâna viitoare, când consilierii locali ar urma să-i aprobe. E o lucrare de amploare, căci costurile sunt estimate la un milion de euro – mai exact 4,2 milioane de lei. Trebuie spus însă că proiectul are o vechime de trei ani – indicatorii au fost aprobați inițial în 2014, când a fost semnat și un contract de lucrări cu Gentilia Construct, care însă a fost reziliat la începutul acestui an; lucrările ar urma să fie continuate de altă firmă, Canion Impex, pentru 3 milioane de lei – diferența rămasă. Banii vin de la Ministerul Dezvoltării Regionale pe o listă în care mai e inclusă construirea unei creșe de cartier pe strada Grigore Alexandrescu, în valoare de 13 milioane de lei, podul peste Someșul Mic pe strada Garibaldi – 5 milioane lei, pod pe strada Porțelanului – 6,4 milioane și podul Traian – 6,4 milioane. Condiția e ca până la sfârșitul acestui an să fie semnate contractele, care depind la rândul lor de o întreagă documentație ce trebuie trimisă la minister. Anunțul din partea ministerului cu lista de lucrări aprobată a venit în iulie – când oricum Primăria făcuse deja o parte dintre aceste lucrări pe cheltuiala bugetului local, cum ar fi podul Traian.
Creșa ar urma să aibă 80 de locuri pentru copii, în patru camere.

Amintim, anul trecut doar în Cluj-Napoca s-au născut nu mai puțin de 6.600 de copii. Numărul locurilor în creșe, însă, e suficient doar pentru 1 din 6 sau chiar mai puțin. Să spunem totuși că numărul locurilor s-a dublat în ultimii ani: acum sunt 1.090 în 15 creșe, între care cele mai multe, câte 100, sunt la creșele Veronica în Mănăștur, Patrocle pe Herculane și Vrăjitorul din Oz, în Mărăști (foto). Aceasta din urmă a fost deschisă doar în urmă cu un an, pe strada Episcop Nicolae Ivan, fosta stradă Coastei, după evacuarea populației de rromi din zonă.

Citește și:

Frustrare pentru părinții cu copii mici din Cluj: numărul de locuri în grădinițe ajunge doar pe o măsea

Nici un comentariu

Scrie un comentariu