Închide

Creșă nouă cu 4 grupe pe strada Parcul Feroviarilor din Cluj. Costă aproape 10 milioane lei și va fi terminată într-un an

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 03, 2021 0 947

Imobilul cu trei niveluri unde funcționează grădinița Căsuța Poveștilor de pe strada Parcul Feroviarilor din Cluj va fi reabilitat și va primi și funcțiunea de creșă. Grădinița cu cele trei grupe va rămâne să funcționeze în continuare la parter, urmând ca la etajul I, spațiul să fie reamenajat pentru 4 grupe de creșă, iar la mansardă să fie amenajare spații conexe care să deservească atât grădinița cât și creșa.

Studiul urbanistic și de fezabilitate a fost realizat de Atelier Mass (cei care lucrează și în cadrul proiectului de reabilitatea a Dealului Cetățuia) iar investiția a fost evaluată la peste 9,9 milioane lei cu TVA și 12 luni de zile, termen de execuție. Deja arhitectul șef al municipiului a emis un aviz prin care propunerea de reabilitare a clădirii de pe strada Parcul Feroviarilor a fost acceptată la comisia de estetică urbană.

 

Consilierii locali vor analizată la ședința din 4 august indicatorii tehnico economici ai proiectului de reabilitare și reconversie a clădirii de pe strada Parcul Feroviarilor nr. 1A în așa fel încât, pe lângă grădinița cu 3 grupe care funcționează la parterul imobilului să fie amenajată la etaj și o creșă cu 4 grupe care să deservească 52 de copii, iar la mansardă să fie create spații administrative și conexe pentru ambele structuri. Proiectul urbanistic și studiul de fezabilitate este făcut de Atelier Mass. Potrivit proiectanților, investiția de transformare a clădirii pentru a primi și funcțiunea de creșă este estimată la peste 9,9 milioane lei cu TVA, din care construcțiile și montajul presupun peste 7,6 milioane lei. Termenul de execuție a fost estimat la 12 luni.

Arhitectul șef a emis deja un aviz pentru proiectul de reconversie a clădirii de pe strada Parcul Feroviarilor nr.2 (un fost cămin al Fabricii de mobilă Libertatea, unde funcționează deja o clădiniță și unde etajele  superioare nu erau folosite) după ce transformarea propusă a fost acceptată de comisia de estetică urbană, mai ales că imobilul a primit și o scară exterioară (cerută pentru evacuarea în caz de incendiu).

(sursa: studiu de fezabilitate reconversie clădire Parcul Feroviarilor nr.1 A, primariaclujnapoca.ro)

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

După această etapă, municipalitatea urmează să se ocupe efectiv de amenajarea creșei (proiectare și execuție).

Criza locurilor din creșele publice se repetă în fiecare an, iar în 2021 sunt chiar și mai puține, din cauza restricțiilor asociate pandemiei și stării de alertă. Anul acesta, Primăria semnalează că există proiecte în lucru pentru încă 180 de locuri noi în creșe – extindere creșă str Meziad nr 4 și extindere creșă str. Negoiu 9B, care urmează să se dea în exploatare cel mai târziu în 2022.

Anul acesta, peste 1.570 de cereri s-au depus pentru locurile din creșele publice din Cluj-Napoca, arată datele oficiale. Aceasta în condițiile în care pentru 2021-2022 sunt vacante doar 637 de locuri (580 – linia română, 57 – linia maghiară), după cum arată Centrul Bugetar de Creșe din subordinea Primăriei.  Unul dintre părinții care și-au găsit numele copilului „sub linie”, la marea distribuire, i-a adresat primarului Emil Boc un mesaj public, pe rețeaua de socializare Facebook. Într-un anunț ironic, acesta îl felicită pe edil că din octombrie își poate mări echipa, luând-o la serviciu și pe fiica sa de nici doi ani, rămasă în afara „sistemului”.

Detalii: Orașul de 5* nu găsește soluții pentru cei mai mici dintre clujeni. Părinte către primarul Emil Boc, după ce a rămas „sub linie” la examenul creșelor: „Veți avea o nouă colegă de birou, o fetiță de 1 an și 11 luni”

Criza locurilor în creșe îi forțează pe părinți să apeleze la grădinițele private (care preiau și copii sub vârsta de 3 ani) însă pe bani grei. Costurile pe care trebuie să le suporte lunar familia ajung la aproximativ 2000 de lei, în cazul programului prelungit. Aceasta este, de fapt, și unica opțiune valabilă pentru părinții care muncesc, având în vedere că programul scurt sau cel mediu se încheie în jurul orei 13.00, adică în timpul programului de lucru.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu