Închide

Copii cu dizabilități, ținuți în condiții insalubre și închiși în camere. Centru de Resurse Juridice: Încuiați în camere cu zăvor, în mai multe centre din Mureș / Primesc medicamente expirate / 4 centre funcționează ilegal

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 11, 2025 0 78

Inspectorii Consiliului de monitorizare și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au găsit sâmbătă în mai multe centre din județul Mureș copii încuiați cu zăvorul și tratați cu medicamente expirate, relatează Digi24. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş Petru Achiriloaie, consideră că aspectele semnalate de inspectorii Consiliului de Monitorizare şi de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice la cele patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilităţi din Târgu Mureş sunt de o „gravitate extremă” şi a anunţat că va trimite Corpul de control al ANPDCA pentru verificarea celor sesizate, transmite Agerpres, conform G4Media.ro.

În unul dintre centre au fost găsi găsiți 13 copii încuiați în camere cu un zăvor. Personalul spune că a apelat la această metodă pentru că nu este suficient personal pentru a-i supraveghea.

Inspectorii Consiliului de monitorizare, dar și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au găsit în două dintre centre medicamente expirate, despre care personalul le-a spus că le-ar fi administrat copiilor. De asemenea, toate cele patru centre în care au fost făcute vizite în această dimineață funcționează ilegal. Nu mai au licență de funcționare încă de la începutul lunii decembrie 2024.

Standardele minime de curățenie și cazare nu erau respectate. Copiii erau spălați foarte rar, folosindu-se bureți murdari, iar hainele, lenjeria și prosoapele erau uzate și murdare, potrivit Euronews. De asemenea, scutecele copiilor nu erau schimbate regulat.

„Este o situație teribil de tristă, pentru că vorbim de 63 de copii, copii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 3 și 14 sau 18 ani. Nu avem încă vârstele exacte. Prima dată am ajuns într-unul dintre cele patru centre, în martie, la începutul anului trecut, când am găsit 18 copii cu vârste începând cu 3 ani într-un centru din centrul orașului Târgu Mureș. De ce este teribil de grav această situație? Pentru că în cadrul nenumăratelor vizite pe care noi le-am realizat în ultimul an pierdut numărul vizitelor și anunțate și neanunțate. Pe de o parte am sesizat neregulile și pe de altă parte am încercat să ajutăm în mod concret, aducând medici specialiști, echipamente cumpărate din fonduri private pentru ca acești copii să fie ridicați din pat și nu s-au luat măsuri. Nu doar că nu s-au luat măsuri, dar vorbim despre copii care au fost luați din grija părinților, părinții au fost decăzuți din drepturi, directorul DGASPC a devenit reprezentantul lor legal, vorbim despre copii pe care i-am dus la recuperare la București, vorbim despre faptul că directoarea DGASPC Mureș nu a înștiințat instanța în speță, tribunalul cu privire la schimbarea măsurii de plasament, prin urmare, a ținut ilegal un copil aproape un an de zile în București, copil care a fost salvat de medicii de la Spitalul Gomoiu din București și ținut cu mare grijă de o fundație din Ilfov„, explică Georgiana Pascu, manager la Centrul de Resurse Juridice, citată de Digi24.

„În dimineaţa zilei de 11 ianuarie, în intervalul orar cuprins între 5,30 şi 7,00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice şi ai Consiliului de Monitorizare au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza municipiului Târgu Mureş. În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari. (…) Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani nu sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, aşa cum prevede legea, ci închişi în centre. Astfel, DGASPC Mureş a încălcat obligaţia de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial”, a arătat CRJ într-un comunicat de presă citat de G4Media.ro.

CRJ susţine că într-unul din centre opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere.

„Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal. În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgenţă, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând. În toate cele patru centre, condiţiile de viaţă şi îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor. Într-unul dintre centre am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticaţi, nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi. Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol”, arată CRJ.

În comunicatul CRJ se mai precizează că, la momentul vizitei, „toate cele patru centre funcţionează în afara legii, licenţele de funcţionare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş Petru Achiriloaie, consideră că aspectele semnalate de inspectorii Consiliului de Monitorizare şi de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice la cele patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilităţi din Târgu Mureş sunt de o „gravitate extremă” şi a anunţat că va trimite Corpul de control al ANPDCA pentru verificarea celor sesizate, transmite Agerpres.

„Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă şi, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecinţele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de control în judeţul Mureş este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorităţii, o avem la dispoziţie. Cer, de asemenea, DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice toate aceste situaţii care, aşa cum au fost expuse, sunt inacceptabile”, a precizat preşedintele ANPDCA, Rareş Petru Achiriloaie, într-un comunicat citat de Agerpres.

Preşedintele ANPDCA a solicitat DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, „pentru că este important să comunice public şi să clarifice această situaţie”.

„Precizăm că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţiile care gestionează activitatea serviciilor sociale destinate inclusiv îngrijirii copiilor cu deficienţe neuropsihiatrice funcţionează, la nivelul fiecărui judeţ/ sector al municipiului Bucureşti, în subordinea Consiliilor Judeţene, respectiv a Consiliilor Locale în cazul sectoarelor municipiului Bucureşti”, a subliniat ANPDCA.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC a recunoscut că știa că aceste centre funcționau fără licență, dar nu a luat măsuri pentru că erau în reorganizare, mai transmite Digi24.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu