Contract de finanțare de aproximativ 21 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca
ActualitateSănătate by Actual de Cluj - apr. 14, 2025 0 141

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat contractul de finanțare în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca.
Timp de 38 de luni, Institutul va fi implicat într-un amplu proces de:
- – Extindere, reabilitare și dotare a blocului operator
- – Modernizare și dotare a secției de anestezie și terapie intensivă (ATI)
- – Extindere și reamenajare a laboratorului de anatomie patologică
- – Extindere și reamenajare a ambulatoriului de specialitate
Contractul a fost semnat de Dr. Cătălin Vlad, șef lucrări și manager al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca și de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Este un proiect de suflet pentru mine și, cu siguranță, poate cel mai important din existența Institutului Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuţă’. Ne dorim să modernizăm infrastructura pentru a oferi pacienților noștri servicii medicale la cele mai înalte standarde, cu rezultate oncologice pe măsură. Este rezultatul unei munci de echipă care a durat doi ani, alături de colegii mei și de partenerii din cadrul Ministerului. Cred că impactul va fi vizibil în anii de viață câștigați de pacienți și în șansa lor de a-i petrece cu familiile,” a transmis Dr. Cătălin Vlad, șef lucrări și manager al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Sănătate – apelul „Investiții în infrastructura publică a institutelor oncologice” și va transforma semnificativ infrastructura medicală a unuia dintre cele mai importante centre oncologice din țară.
„Această investiție reafirmă angajamentul nostru ferm de a susține dezvoltarea infrastructurii sanitare din banii europeni. Modernizarea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca înseamnă nu doar infrastructură nouă, ci speranță și demnitate pentru mii de pacienți care luptă cu o boală grea. Acest proiect în valoare de 21 milioane de euro va contribui direct la creșterea calității actului medical în regiunea Nord-Vest și la nivel național. Vă reamintesc că din fonduri europene susținem și programe de screening care vor contribui la depistarea precoce a cazurilor de cancer și vor permite astfel salvarea vieților celor afectați de această boală necruțătoare,” a transmis Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Proiectul va permite deservirea a peste 26.000 de persoane anual, creșterea capacității laboratorului de anatomie patologică la 70.000 de blocuri de parafină procesate pe an – o etapă esențială în diagnosticul oncologic – și îmbunătățirea serviciilor medicale pentru peste 6.400 de pacienți. Totodată, echipamentele și dotările achiziționate, în valoare de peste 45 de milioane de lei, vor susține munca echipelor medicale și cercetarea de înalt nivel din cadrul institutului.