Închide

Construcții Napoca, în procedură de insolvență / Întâmplător sau nu, lichidator judiciar este CITR care anunță oficial planul de reorganizare pentru Construcții Napoca

ActualitateEconomieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 10, 2022 0 557

Construcții Napoca, una dintre cele mai cunoscute firme de construcții din piața clujeană, abonată la contracte de investiții publice, se află în procedura de insolvență de la finele anului trecut. Planul de redresare a fost aprobat de judecătorul sindic după aproximativ 10 luni de când a fost deschisă insolvența.

Lichidatorul judiciar al Construcții Napoca este Casa de Insolvențe Transilvania (CTIR), controlată de omul de afaceri Andrei Cionca – unul dintre cei mai abili specialiști în manevrarea activelor „productive” provenite din societăți falimentare, cele mai multe foste societăți ale statului.

Trebuie subliniat că în ultimii ani, cele mai importante contracte de lucrări pe care le-a derulat Construcții Napoca au fost cele din cadrul Aeroportului Internațional Cluj Napoca.

Coincidență sau nu, un alt „client” major al Aeroportului este firma GoTo Parking, în spatele căreia se află tot omul de afaceri Andrei Cionca. De altfel, despre manevrele prin care GoTo parking a preluat concesiunea parkingului din incinta Aeroportului citiți pe larg AICI

În prezent, Casa de Insolvențe Transilvania anunță că are în plan să repună în piață firma Construcții Napoca, printr-un plan de „restructurare financiară complexă care practic acordă o nouă șansă acestei companii să își continue activitatea”.

Trebuie precizat că unul dintre acționarii majori ai companiei Construcții Napoca a fost omul de afaceri Ioan Bene – condamnat la închisoare în două dosare de dare de mită. Acesta a fugit din țară, pentru a nu-și executa pedeapsa. De altfel, conform datelor BVB, una dintre fiicele lui Bene figurează ca acționar (BVB -„Acționarii Societății de Construcții Napoca sunt IT Transilvania Invest cu 67% și “alți acționari”. La rândul său, IT Transilvania Invest îi are ca asociați pe Marchiș Liliana (99,45%) și Bene Alexandra, fiica lui Ioan Bene”).

„Obiectivul planului de reorganizare a fost să menținem pe piață acest jucător important la nivel regional și național, activ de peste 31 de ani, cu toți cei 154 de angajați ai săi. Planul prevede o restructurare financiară complexă care practic acordă o nouă șansă acestei companii să își continue activitatea în condiții de rentabilitate economică. Am folosit o soluție de restructurare eficientă, puternic ancorată în specificul business-ului și în dinamica pieței în care activează compania. Reușita a fost de asemenea asigurată prin colaborarea stakeholderilor care au fost uniți de misiunea CITR de salvare a companiei. Având în vedere rezultatele foarte bune, credem că societatea are șanse mari sa iasă anticipat din procedura de reorganizare, înainte de împlinirea celor 3 ani prevăzuți în plan” a transmis Mariana Boiciuc, Senior Partner în cadrul Casei de Insolvențe Transilvania.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.