Închide

Condamnat la închisoare pentru lovire și amenințare după ce a urecheat o colegă a fiicei sale, un clujean scapă de pedeapsă după ce intervine prescripția

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 10, 2022 0 1261

Un clujean a fost condamnat la șase luni de închisoare, cu suspendare, după ce a urecheat o fetiță de 7 ani cerându-i ”să-i dea pace” fiicei sale pe durata cursurilor, într-un loc public, amenințând că ”vă omor pe toți”, cu referire la familia victimei. Aceasta din urmă a deschis proces penal pentru lovire și amenințare, iar părintele a fost condamnat la închisoare; azi însă acesta a fost achitat prin sentință definitivă a Curții de Apel Cluj, dar aceasta doar după ce între timp în cauză a survenit o lege mai favorabilă.

Judecătoria Turda l-a condamnat pe clujean, un bărbat de 48 de ani, în 8 aprilie, la pedeapsa de 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe și trei luni pentru ameninţare, și le-a contopit aplicând pedeapsa cea mai grea de 5 luni închisoare la care s-a adăugat un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite, rezultând o pedeapsă de șase luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere pentru doi ani.

Inculpatul a fost trimis în judecată la începutul anului trecut iar în rechizitoriu s-a arătat că în 2 mai 2017 în jurul amiezii imediat după ce fetița de 7 ani a ieșit de la orele de curs fiind însoțită de colegii săi de clasă, aceștia au traversat strada și s-au deplasat pe trotuarul de vizavi de școală, unde au așteptat cu toții sosirea părinților. Pe acel trotuar se afla inculpatul, care are o fetiță în vârstă de 8 ani la aceeași școală cu persoană vătămată, iar în momentul în care a văzut-o pe persoana vătămată minoră, inculpatul s-a deplasat la aceasta și a prins-o cu o mână de urechea dreaptă, trăgând-o puternic de ureche. Inculpatul a proferat în acest timp injurii la adresa persoanei vătămate minore și i-a cerut să-i dea pace fiicei sale în perioada în care se afla la școală, după care a proferat amenințări persoanei vătămate minore folosind următoarele cuvinte: ”vă omor pe toți!”, referindu-se la minor și la familia acestuia, după cum se arată în documentele de la dosar. După toate acestea, inculpatul a plecat de la fața locului. ”În aprecierea gravităţii concrete a infracţiunii de lovire sau alte violenţe comise de către inculpat, instanţa a avut în vedere modul de comitere – într-un loc public, pe timp de zi, în faţa mai multor persoane minore, prin cauzarea de suferinţe unui minor în vârstă de 7 ani, astfel cum s-a reţinut în urma analizării probatoriului administrat în cauză, pe fondul unei stări conflictuale existente între fiica sa şi victimele sa, iar acţiunile inculpatului au fost de o intensitate medie, fiind premeditate şi urmărind să aplice o corecţie ilegală şi neavenită persoanei vătămate.
Instanţa a avut totodată în vedere circumstanţele privitoare la conduita şi persoana inculpatului”, a arătat instanța care l-a condamnat.

Inculpatul este în vârstă de 48 ani, necăsătorit, nu are loc de muncă, potrivit fişei de cazier judiciar inculpatul nu are antecedente penale. La audieri acesta nu a manifestat nicio atitudine de regret pentru comiterea faptelor şi nici de compasiune faţă de persoana vătămată. Împotriva acestei sentinţe a declarat apel inculpatul, în latură penală şi civilă, solicitând pronunţarea unei soluţii de achitare și respingerea solicitării de acordare a despăgubirilor civile.
La termenul de judecată de la data de 07 septembrie 2022 instanţa de apel din oficiu a pus în discuţie incidenţa cauzei de împiedicare a continuării exercitării acţiunii penale constând în intervenirea prescripţiei răspunderii penale, inculpatul învederând că nu solicită continuarea procesului penal.

Curtea de Apel a decis să înceteze procesul penal împotriva inculpatului, care a fost achitat pentru cele două infracțiuni, și a redus cuantumul despăgubirilor solicitate și primite, de la 10.000 de lei la 1.000 de lei. Decizia e definitivă și a fost pronunțată azi. Motivul achitării – faptele s-au prescris, prescriere care a intervenit în decursul procesului.
Aceste termene (de 5 ani şi respectiv 3 ani) s-au împlinit la data de 2 mai 2022, respectiv 2 mai 2020, anterior soluţionării definitive a acţiunii penale, ”impunându-se constatarea intervenirii cauzei de împiedicare a exercitării în continuare a acţiunii penale ca efect al împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, cu consecinţa încetării procesului penal pornit faţă de inculpatul apelant”, după cum a motivat Curtea de Apel Cluj în decizia luată azi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare