Închide

Un deținut din penitenciarul Gherla a fost condamnat la aproape zece ani de închisoare pentru tentativă de omor după ce l-a tăiat pe altul

Actualitate by Mihai Prodan - nov. 25, 2023 0 456

Un deținut aflat în Penitenciarul Gherla a fost condamnat la ani de închisoare pentru tentativă de omor după ce l-a lovit cu cuțitul pe un altul, în curtea penitenciarului.

Astfel, în 10 martie inculpatul se afla în stare de arest preventiv în Penitenciarul Gherla, fiind trimis în judecată într-un dosar penal. Dovezile adunate la dosar arată că în aceeași zi în jurul orei 14.10 în timp ce se afla în timpul programului de plimbare în curtea interioară a penitenciarului , pe fondul unui conflict spontan, inculpatul i-a aplicat unui alt deținut o lovitură de cuţit în zona superioară a gâtului, în regiunea mandibulară stânga. Conflictul a avut loc în curtea interioară pentru plimbare, nr. F3, din incinta Penitenciarului (Plimbător), în prezenţa unor persoane private de libertate, custodiate în camerele 21 şi 22. În camera 21 erau cazate 20 de persoane, iar în camera 22 se aflau 23 de persoane.

Conform martorilor, între ocupanţii celor două camere existau unele tensiuni legate de faptul că, în urmă cu aproximativ două luni, inculpatul și fratele său, împreună cu un al treilea, au fost mutaţi din camera 21 în camera 22, la insistenţele exercitate asupra şefului de secţie de către cei din camera 21. Aceştia au invocat faptul că cei trei aveau un comportament ”total inadecvat”, în sensul că sustrăgeau bunuri aparţinând celorlalţi colegi de cameră, ofereau ţigări cu camătă sau percepeau taxe pentru diferite favoruri – de exemplu obţinerea unui pat mai bun, în condiţiile în care numitul era pe atunci şef de cameră. De asemenea, conform unui martor audiat la dosar acesta, împreună cu fratele său și alți doi deținuți erau din Bucureşti şi doreau să fie cazaţi în aceeaşi cameră, formând, oarecum, un grup separat de ceilalţi deţinuţi.

Conform aceluiaşi martor, dar şi inculpatului, cu câteva zile înaintea conflictului, în camera 22 a avut loc o percheziţie, fiind confiscate de la şeful de cameră mai multe cartuşe de ţigări, existând discuţii aprinse în sensul că un martor ”ar fi sifonat” deţinerea ilegală a acestora. Conform martorului , ”am fost nevoiţi să facem plăţi de 4.000 de euro lui (…), care era şef de cameră, să fie treaba bună”.

Totodată, conform inculpatului , în dimineaţa de 10 martie unui deţinut i s-a făcut percheziţie şi i-au fost confiscate două borcane cu droguri, aproximativ 400-500 de grame de droguri şi mai multe fiole de steroizi. ”Înainte cu câteva zile, eu, fratele meu şi am fost ameninţaţi de acesta spunând că ”din bucureşteni fac preventivi”. Pe fondul acestei stări tensionate, reiterate de altfel de către inculpat şi în faţa instanţei de judecată, în 10 martie după ce în prealabil au fost la cumpărături la magazinul penitenciarului, în jurul orei 14:10 deţinuţii din camerele 21 şi 22 au ieşit la plimbare în curtea interioară, nr. F3. Conform verificărilor efectuate, din camera 21 au ieşit 13 deţinuţi, iar din camera 22, 7. Activitatea de plimbare nu era obligatorie, participând doar cei care îşi manifestau intenţia în acest sens.

Conform declaraţiei persoanei vătămate dată după două zile, în 12 martie, menţinută în faţa tribunalului, în 10 martie se afla încarcerat în penitenciar, fiind repartizat în camera 21. Cu aproximativ două luni înaintea conflictului cu inculpatul, în aceeaşi cameră erau cazaţi şi cei doi frați. Având în vedere faptul că cei trei le solicitau celorlalţi colegi de cameră ţigări şi alte bunuri pentru diferite favoruri, cum ar fi repartizarea unui pat mai bun, le ofereau ţigări cu camătă, sau le controlau bagajele şi le sustrăgeau ţigări sau alte bunuri personale, persoana vătămată, împreună cu ceilalţi colegi, i-au solicitat şefului de secţie să-i mute pe fraţi din camera respectivă. După aproximativ două luni, cei trei au fost mutaţi în camera 22, aspect care le-a atras nemulţumirea, fapt pentru care fraţii au început să-l ameninţe chiar şi cu moartea, într-una dintre ocazii spunându-i ”Uite aşa cuţit mi-am făcut”, mimând cu mâinile un cuţit cu lungimea de aproximativ 20-30 de centimetri. În 10 martie în jurul orei 14 o parte din deţinuţii din camerele 21 şi 22 s-au deplasat la plimbător, în curtea interioară a penitenciarului, context în care inculpatul a început să îi adreseze ameninţări martorului Dairatani, motiv pentru care persoana vătămată s-a îndreptat înspre inculpat, şi l-a întrebat ce problemă are, şi dacă vrea să se bată cu el, atunci să se bată. În momentele imediat următoare, fără ca victima să apuce să reacţioneze în vreun fel, inculpatul ”a scos cuţitul de undeva de la spate şi mi-a aplicat o lovitură în zona gâtului. Nu am simţit lovitura, însă în momentele imediat anterioare am văzut că acesta avea un cuţit în mână. L-am prins pe acesta de gât şi am căzut împreună la pământ. În acel moment am simţit o căldură în zona gâtului, iar când am dus mâna la gât, am văzut că sângerez foarte puternic şi le-am spus colegilor mei „Bă, m-a tăiat! Bă, m-a tăiat!”. În timp ce era căzut, a mai fost lovit cu pumnii sau cu picioarele şi de către o altă persoană, martoră în dosar.

În cele din urmă a reuşit să se deplaseze la uşă împreună cu alți doi deținuți şi au început să bată în aceasta cu pumnii şi cu picioarele, pentru a veni gardienii. Între timp, unul dintre deținuți şi-a scos bluza şi i-a dat-o, iar el şi-a înfăşurat-o în zona gâtului pentru a opri sângerarea. După aceea au venit gardienii şi a fost transportat la cabinetul medical.

” Inculpatul a dat dovadă de o cutezanţă şi un curaj infracţional extrem de ridicat în condiţiile în care a acţionat în mod agresiv asupra persoanei vătămate, tot un deţinut, în timp ce se aflau în curtea penitenciarului, în custodia organelor judiciare, în prezenţa mai multor persoane, ştiind că va fi cu uşurinţă identificat. A aplicat o singură lovitură cu cuţitul, obiect însă apt de a produce moartea persoanei, o lovitură însă de o mare intensitate, într-o zona vitală a organismului (zona superioară a gâtului), de aproape. Gravitatea urmării cauzate este una ridicată, chiar dacă leziunile traumatice au necesitat un număr de 11-12 zile de îngrijiri medicale şi nu au pus în primejdie viaţa victimei, persoana vătămată fiind transportată imediat la unitatea spitalicească. Întregul incident s-a petrecut în mod spontan, în loc public, fiind aparent generat de conduita persoanei vătămate care ar fi cerut anumite explicaţii verbale inculpatului, în condiţiile în care însă, între părţi exista însă o anumită animozitate generată de plecarea din camera 21 a fraţilor  (…). Nu poate fi trecută cu vederea nici atitudinea inculpatului imediat după agresiune, probele testimoniale administrate evidenţiind faptul că împreună cu fratele său şi martorul (…) s-ar fi tăiat între ei cu cuţitul, pentru ca ulterior să dea vina pe persoana vătămată”, a arătat instanța Curții de Apel Cluj care a analizat contestația la decizia instanței inferioare, Tribunalul Cluj, și a respins-o, astfel că decizia a rămas definitivă – 9 ani şi 6 luni închisoare, în regim de detenţie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.