Închide

Conferință la un secol de la unirea Transilvaniei cu România, joi la Cluj, cu istorici și academicieni în prezidiu

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - mai 15, 2018 0 498

Conferință la un secol de la unirea Transilvaniei cu România, joi la Cluj. Printre vorbitori e și respectatul istoric Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul celei mai mari universități din țară, „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dar și fostul negociator-șef al României cu UE, Vasile Pușcaș.

Conferința de joi dimineață din sala de consiliu a Primăriei Cluj-Napoca, „Personalități și momente marcante ale Marii Uniri”, cuprinde o serie de prezentări dedicate câtorva dintre cele mai semnificative figuri care au contribuit la împlinirea actului din 1918, plus momente din istoria premergătoare Unirii, aspecte ale participării voluntarilor din provinciile aflate sub ocupație străină, contextul politic al evenimentului, semnificația pe plan național și internațional, dar și efectele sale asupra economiei românești între cele două războaie mondiale. Printre vorbitori se numără personalități ale vieții științifice clujene, între care Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai, cu o conferință despre „Locul românilor in Europa la un secol de la Marea Unire”, și academicianul Emil Burzo, președintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, care va evoca situația Transilvaniei sub ocupația maghiară între 1940-1945, prorectorul UBB Ioan Bolovan, care face o analiză a factorilor interni care au anticipat realizarea Unirii, și profesorul universitar Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef al României cu UE, care va prezenta constituirea României ca stat-națiune în 1918. În cadrul conferinței va fi prezentat volumul colectiv coordonat de Prof. dr. Vasile Surd, „Așezările din Munții Apuseni”, și va fi vernisată o expoziție de documente vechi, realizată de Marius Avram și Emilia Cismaș, cu exponate din perioada de dinaintea și de după înfăptuirea Marii Uniri.

Conferința se deschide joi la ora 10.30 în Sala de consiliu a Primăriei Cluj-Napoca.

Citește și:

Cronologia Marii Uniri la Cluj: cum a preluat România administrația orașului și de ce a durat 2 luni până la primul document oficial

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu