Închide

Condamnat la închisoare pentru înșelăciune după ce a promis că va construi un imobil cu câteva mii de euro. A luat jumătate din bani ca avans și a dispărut

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 11, 2024 1 84

Un clujean a fost condamnat la închisoare pentru înșelăciune după ce a promis că va construi un imobil cu câteva mii de euro. A luat jumătate din bani ca avans și a dispărut. Polițiștii din comuna de domiciliu spun că e cunoscut pentru astfel de practici.

În procesul de înșelăciune deschis împotriva inculpatului la Judecătoria Gherla, care s-a pronunțat în cauză în urmă cu câteva zile, se arată că inculpatul în cursul lunii septembrie 2021 a indus-o în eroare pe persoana vătămată prin prezentarea ca adevărată a intenției sale și a posibilității de a edifica un imobil cu suprafața de 135 metri pătrați conform contractului de prestări servicii încheiat între părți în 13 septembrie 2021, deși, în realitate urmărea obținerea unui folos patrimonial injust, concretizat în încasarea sumei de 4.250 de euro ca plată în avans, fără a mai executa însă obligațiile contractuale pe care și le asumase.

În faza cercetării judecătoreşti a fost legal citat inculpatul, însă acesta nu s-a prezentat în fața instanței.

Între timp victima a obținut o decizie judecătorească în civil care îl obligă pe inculpat să-i dea banii înapoi, dar a depus și plângere penală pentru înșelăciune, în noiembrie 2021. Decizia în dosarul civil a rămas definitivă în iulie 2022. Inculpatul, care nu a fost interesat de desfășurarea procesului civil, după cum rezultă din hotărârea instanței, nu s-a conformat soluției acesteia și nu a returnat banii persoanei vătămate nici după dobândirea calității de inculpat în prezenta cauză.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, în 10 septembrie 2021, victima a contactat pe rețeaua socială Facebook o persoană care părea a fi reprezentanta unei firme de construcții, deoarece dorea edificarea unui imobil. I-au fost trimise poze cu proiectul propus, pentru realizarea căruia i s-a comunicat că ar trebui să plătească în total 7.500 euro, preț cu care a fost de acord.

După trei zile la domiciliul persoanei vătămate s-a prezentat inculpatul însoțit de alte trei persoane, aparent pentru efectuarea lucrării solicitate. Între părți a fost încheiat un contract în care era prevăzut un preț de 55 euro/mp, cu durata de execuție a lucrării de 15 zile și, deși victima a plătit suma de 4.250 euro în mai multe tranșe, pentru o presupusă achiziție de materiale necesare lucrării, echipa care trebuia să edifice imobilul și-a luat sculele din curtea acesteia și a plecat.

Ulterior, fiind contactat telefonic, inculpatul i-a transmis persoanei vătămate că revine să termine lucrarea dacă aceasta va cumpăra materialele și îi va mai plăti încă 4.000 euro. Persoana vătămată nu a fost de acord cu solicitarea sa și i-a cerut să-i returneze cei 4.250 euro, însă inculpatul nu i-a restituit banii și nu a mai putut fi contactat ulterior.

Fiind audiat în calitate de suspect, nu a recunoscut comiterea faptei, și a susținut că sumele încasate de la persoana vătămată au fost folosite integral pentru achiziția materialelor și pentru cheltuieli aferente lucrării până în punctul în care a fost efectuată, deși este evident din fotografiile depuse la dosarul de urmărire penală că stadiul în care a fost lăsată aceasta nu justifică cuantumul ridicat solicitat, dincolo de existența hotărârii judecătorești definitive care stabilește obligația de restituire integrală a celor 4.250 euro.

Inculpatul a mai arătat că i-a pus în vedere persoanei vătămate că suma plătită este derizorie raportat la lucrarea pe care s-a angajat să o efectueze, ”fapt care nu poate fi interpretat în favoarea sa, ci dimpotrivă, demonstrează caracterul dolosiv al demersului său, în condițiile în care a prezentat oferta inițială și a încheiat contractul de prestări servicii pentru prețul respectiv”, a arătat instanța. ”Eventuala îndoială cu privire la reaua-credință cu care a acționat inculpatul pentru inducerea în eroare a persoanei vătămate în legătură cu intențiile sale reale este răsturnată inclusiv de datele privind comiterea mai multor fapte similare anterior acesteia. La dosar a fost depusă sesizarea persoanei vătămate (…) care a reclamat o faptă comisă de către inculpat în cursul lunii iulie 2021, în localitatea Negrești din (…) cu un mod de operare identic. De asemenea, din datele obținute de la organele de poliție din localitatea de domiciliu a inculpatului, a reieșit că acesta este cunoscut pentru comiterea unor fapte similare în mai multe județe din țară, fiindu-le solicitate informații despre el în repetate rânduri de la structurile de poliție din județele respective”.

Inculpatul, care nu are antecedente penale, a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru înșelăciune.

Un comentariu

  1. Ziaristii lui peste prajit! Cum poti construi un imobil? Construiesti pe un imobil! Construiesti o constructie, nu un imobil. Se presupune ca imobilul exista cand te apuci de construit! Presa ar trebui sa fie un vector de invatare, nu de prostire in masa!

Scrie un comentariu