Închide

Condamnat la închisoare, cu executare, după ce a fost depistat la volan fără permis de conducere

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 09, 2022 0 220

Un clujean a fost condamnat la închisoare, cu executare, după ce a fost depistat la volan fără permis de conducere. Decizia a fost luată în urmă cu câteva zile, în 5 septembrie, și nu e definitivă, putând fi atacată cu apel.

Să precizăm că instanța Judecătoriei Gherla a amânat verdictul în nu mai puțin de cinci rânduri, până să decidă.
În actul de sesizare a instanței s-a reţinut, în esență, că în 17 ianuarie 2020 în jurul orei 15 polițiștii au oprit în trafic o mașină marca Opel și în urma verificării în bazele de date a șoferului s-a constatat că acesta nu poseda permis de conducere. Inculpatul a solicitat ca judecata să se desfășoare conform procedurii recunoașterii învinuirii, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală și cu reducerea cu o treime a pedepsei.

Inculpatul, depistat la volan pe un drum comunal, neasfaltat, a explicat că în ziua respectivă a achiziționat de la o terță persoană mașina, iar în jurul orei 14.55 s-a urcat la volanul acestuia pentru a-i face loc șoferului său să iasă din curte, conducând astfel mașina din fața casei până la intersecția cu DC41, situată la aproximativ 10-15 metri distanță, unde s-a intersectat cu organele de poliție.

Deși în fapt șoferul fără permis a condus doar câteva zeci de metri, pe un drum comunal neasfaltat, pedeapsa dată de instanță a fost una cu executare. Motivul – inculpatul nu se află la primul contact cu ilicitul penal, fișa de cazier judiciar arătând nu mai puțin de trei condamnări definitive pentru comiterea mai multor infracțiuni. Două dintre condamnări au fost date cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. ”Este relevat de conduita reiterată la data de 17 ianuarie 2020 – fapta din prezentul dosar – că respectivele condamnări, în raport de care a beneficiat de suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate, nu au avut aptitudinea de a-l determina pe acesta să conștientizeze periculozitatea acțiunilor sale și nici consecințele reimplicării într-o nouă activitate de natură penală”, a arătat instanța în motivarea deciziei de condamnare. ”În aceste condiții, explicația oferită de inculpat vis-a-vis de motivul pentru care a condus la data de 17 ianuarie 2020 autoturismul proprietate personală, respectiv cu simpla intenția de a-l muta din fața porții imobilului de domiciliu, se impune a fi privită cu circumspecție, atât timp cât s-a reținut că nu este la prima conduită de această natură. Astfel, instanța apreciază că scenariul construit de către inculpat si prezentat organelor judiciare pe parcursul procesului penal, este lipsit de credibilitate și nu poate fi reținut în favoarea sa, având exclusiva menire de a obține o atenuare a răspunderii penale pentru repetarea comportamentului infracțional”.

Infracțiunea probată în sarcina inculpatului a fost săvârșită în stare de recidivă postexecutorie în raport de condamnarea la pedeapsa de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani, termen ce a început să curgă din 3 iunie 2015. Astfel, instanța l-a condamnat pe inculpat la un an și două luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. Decizia poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Foto arhivă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare