Închide

Condamnat la închisoare cu executare după ce a amenințat și înjurat un polițist

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 26, 2022 0 781

Un clujean a fost condamnat la închisoare cu executare după ce a amenințat și înjurat un polițist.

Inculpatul are 8 clase și e muncitor în construcții, și în 5 octombrie ar fi amenințat cu acte de violență un gent de poliție din Câmpia Turzii, spunându-i că îl prinde şi îi rupe nasul, îl va prinde la magazinul Profi din Viişoara şi nu o să se mai poată ascunde după maşină, poliţistul aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu de asigurare a ordinii şi liniştii publice. Motivul supărării – polițistul l-a amendat pe inculpat.

Instanța Judecătoriei Turda a dovedit celeritate în acest caz, spre deosebire de altele unde procesele durează ani de zile: între faptă și condamnare au trecut două luni. Inculpatul a recunoscut fapta imputată, a adoptat un comportament sfidător şi agresiv la adresa poliţistului care îşi exercita atribuţiile de serviciu, ”dând dovadă de o îndrăzneală deosebită în momentul în care l-a ameninţat cu acte de violenţe, fapta având loc în prezenţa mai multor persoane, a mamei sale şi colegului de servici”, a arătat instanța. ”Acest gen de faptă are o rezonanţă extrem de puternică, în special în localităţile mici în care ordinea publică este asigurată de un număr redus de poliţişti, prin urmare o reacţie promptă şi eficientă a organelor judiciare este necesară şi pentru a descuraja astfel de comportamente care aduc atingere în definitiv autorităţii statului”.

”Întreaga atitudine afişată de inculpat relevă un grad ridicat de pericol al său, cu atât mai mult, raportat la percepţia colectivă asupra evenimentului: el a avut loc într-un loc public (în faţa imobilului unde locuieşte inculpatul), incidentul având consecinţe defavorabile asupra prestigiului profesional al persoanei vătămate, prin fapta inculpatului fiind lezate valori sociale menite să asigure respectul faţă de autoritatea de stat, dar şi faţă de cei care o aduc la îndeplinire. A sancţiona un comportament agresiv faţă de organele de poliţie, cu o pedeapsă care să nu fie dozată corespunzător are repercursiuni negative asupra membrilor colectivităţii şi comunităţii, din care fac parte atât victimele, cât şi inculpatul, existând posibilitatea ca aceştia, luând cunoştinţă de sancţiunea inculpatului, să fie încurajate să adopte o atitudine similară, raportat la consecinţele nesemnificative din punct de vedere penal, pe care le-ar suferi, ca efect al conduitei lor”, a motivat instanța. Aceasta a apreciat că ultragierea organelor de Poliție ajunge să fie un fenomen, ”cunoaşte o creştere accentuată, fapt ce creează un sentiment de insecuritate pentru toţi cetăţenii”.

Inculpatul a mai fost închis de două ori în penitenciar pentru tâlhărie calificată. ”În ceea ce priveşte modul de executare a pedepsei, instanţa apreciază pentru considerentele mai sus arătate că numai prin privare de libertate, se va da posibilitate inculpatului, ca prin programele educaţionale desfăşurate şi în mediu închis, cu valorificarea aptitudinilor sale, să conducă, chiar şi prin restrângerea libertăţii presupusă de o asemenea modalitate de executare, la conştientizarea consecinţelor faptei sale, în vederea unei reinserţii sociale reale a acestuia”, a arătat aceasta.

Inculpatul se află în arest preventiv din 7 octombrie și rămâne în arest. Acesta a fost condamnat la 6 luni de închisoare în 22 decembrie, decizia putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare