Închide

Concurs pentru Castel. Administratorii domeniului Banffy din Bonțida vor centru de arte și meșteșuguri pentru renașterea locului

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 22, 2016 0 1442

Un centru de Arte și Meșteșuguri la Castelul Bánffy din Bonțida. Asta s-ar putea naște pe domeniul nobiliar din apropierea Clujului, iar în acest scop fundaţia Transylvania Trust, cea care îl administrează, a lansat un concurs. Intervențiile trebuie să se înscrie într-un buget de 10.000 de euro, se vor realiza în cadrului unui workshop și rămân în castel temporar, pentru cinci ani, menționează cei care au lansat apelul de proiecte.

Castelul e acum gazdă celebră de festival Electric și de evenimente TIFF, dar administratorii săi îi menționează și trecutul: castelul are o istorie de 600 de ani și își leagă numele mai ales de personalitatea ultimului său proprietar: contele Miklós Bánffy, politician, scriitor, caricaturist și director de Operă. „Clădirea principală a castelului își așteaptă renașterea. E ruinată, dar păstrează farmecul grandorii sale de odinioară: camera albastră și cea galbenă, salonul Maria Teresa sunt acolo și așteaptă să fie readuse la viață”, spun organizatorii. Apelul de proiecte se referă la clădirea principală a castelului, locație pentru un propus centru de arte și meserii. Aici ar urma să fie locul în care meșteșugarii și artiștii să lucreze împreună pentru renașterea dorită a castelului. Procesul va avea două componente, explică administratorii: o mostră de restaurare a unor fragmente de clădire, în cadrul unei tabere de restaurare și o renovare temporară a interiorului și a spațiilor exterioare de către artiști, printr-un concurs care să pună în lumină valorile pierdute ale locului. În ce constă concursul? Organizatorii îi invită pe arhitecți, designeri, artiști și meșteșugari să participe într-un concurs internațional și să lucreze împreună pentru a reinterpreta câteva spații: holul central și cele trei camere adiacente ale clădirii principale a castelului și spații exterioare.

Scopul concursului este regândirea acestor spații, care să fie adaptate la noile vremuri, cu păstrarea integrității arhitecturii existente, specifică organizatorii. Mai precis, noua destinație dorită pentru aceste spații ar fi un Centru de Arte și Meșteșuguri, cu spații de expoziție, cu un spațiu multifuncțional și cu zone pentru workshop-uri, atât la interior, cât și la exterior. Am vrea ca voi să reorganizați aceste spații, conectând artele și meșteșugurile, să puneți bazele unui centru de Arte și Meșteșuguri”, spun organizatorii. Proiectul câștigător va fi implementat la Castelul Bánffy din Bonțida, în timpul unui workshop care ar urma să fie organizat în august. În timpul acestui proces vor lucra laolaltă autorii proiectului câștigător, meșteșugari profesioniști și participanții la workshop. Amenajările rezultate în urma acestui workshop vor fi găzduite de castel în următorii 5 ani.

Implementarea proiectului trebuie să se încadreze în limitele a 10.000 de euro, iar premiul pentru conceptul câștigător este de 2.000 de euro. Autorii precizează de asemenea că în cazul în care vor exista mai multe soluții premiante, bugetul disponibil va fi distribuit. Aplicațiile trebuie trimise până în 15 mai, juriul va evalua aceste propuneri în perioada 16-28 mai, iar participanții vor afla decizia juriului în 31 mai. Mai multe citiți AICI.

 

Vizitatori de Ziua Porților Deschise (sursa foto: Banffy Castle)

Vizitatori de Ziua Porților Deschise (sursa foto: Banffy Castle)

 

Planurile Transylvania Trust

La o conferință care avea ca temă tocmai valorificarea castelelor Transilvaniei, Csilla Hegedus, fost ministru al culturii şi reprezentantă a fundaţiei Transylvania Trust, a vorbit despre munca din anii recenți de la castelul din Bonțida, dar și despre planurile de crearea a unui centru de artă. În ultimii ani, s-au depus o serie de proiecte şi s-au atras fonduri – europene, publice, de la diverse organizaţii. Munca de reabilitare e departe însă de a fi încheiată. „Trebuie să renovăm sustenabil castelul, să ajungem la stadiul la care castelul nu înghite bani, ci generează bani. E cel mai mare castel din Transilvania. În clădirea bucătăriei funcţionează cazarea, restaurantele legate de programele de instruire, vrem să facem o instituţie de turism, să oferim cazare şi masă. În fostul castel Miklos funcţionează sala de conferinţe, aici se va desfăşura partea de instrucţie. Acum lucrăm la reconstruirea curţii. Am decis să depunem proiect în cadrul fondurilor structurale pentru reconstruirea curţii şi înfiinţarea unui centru de artă contemporană. Planurile corespund intenţiilor grofului Banffy. Castelul trebuie să îmbine funcţii comerciale şi culturale. E un proiect foarte mare, trebuie să găsim parteneri. Am concesionat castelul pe 50 de ani de la familia Banffy, iar înţelegerea este că şi după această perioadă vom continua munca. Funcţionarea castelului costă foarte mult”, a subliniat Hegedus Csilla.

Aproape 3 milioane de euro au fost atraşi în ultimii aproximativ 20 de ani în Bonţida, conform unui grafic adus de administratorii domeniului. Cu cei mai mulţi bani a contribuit Uniunea Europeană – 1 milion de euro.

Citește și:

Exemplu de Castel “chemat” în secolul XXI: câţi bani a atras până acum domeniul Banffy din Bonţida

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.