Închide

Concurs de sumo robotic la UTCN

Educaţie by Actual de Cluj - mai 03, 2019 0 94

Roboți care se bat în ring, săptămâna viitoare la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, un concurs studențesc ajuns deja la a noua ediție.
Participanții își construiesc de la zero propriul robot autonom, cu scopul de a domina ringul de luptă. Conceptul de sumo robotic a apărut la sfârșitul anilor ‘80 în Japonia, ca o încercare de a combina tradiția cu tehnologia. Competițiile de acest gen sunt în continuă creștere, evoluând de la roboțeii îmbrăcați în lemn şi plastic la adevărate demonstrații ale tehnologiilor de ultimă generație, cum e de așteptat să se întâmple și sâmbăta viitoare în amfiteatrul P03 al Universității Tehnice, de pe strada George Barițiu.

Roboții sunt autonomi și sunt construiți capabili să identifice şi să elimine de pe suprafaţa de joc robotul advers. Echipele au muncit câteva luni la realizarea robotului, investind sume consistente, în special pentru studenți, de ordinul a sute sau chiar mii de euro. Pentru a fi capabili să construiască roboţii, studenţii s-au folosit de cunoştinţe de inginerie electrică, mecanică, automatică şi calculatoare, pentru că acesta e un proiect complex care implică atât partea tehnică, cât şi cea de management, explicau recent reprezentanții UTCN. Echipele pot avea în componență până la patru studenți, iar competiţia respectă regulile internaţionale de sumo robotic.

Intrarea spectatorilor e gratuită.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu