Închide

Concert educativ pentru copii la început de an școlar, îl susține Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj

Cultură by Actual de Cluj - sept. 12, 2023 0 290

Concert educativ pentru copii la început de an școlar, îl susține Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj.

Concertul e programat marți 19 septembrie și sunt de fapt două spectacole: unul în limba română la ora 9 și un altul în limba maghiară, la ora 11.  Concertul educativ ”Prințesa și balaurul” are o concepție și dramaturgie semnate de Dalma Toadere și Ștefana Țițeica și este recomandat elevilor din ciclul primar.

”Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică”, spun reprezentanții Filarmonicii din Cluj. ”În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică”.

”Nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”, spune Toadere. ”Prințesa și balaurul” are ca subiect peripețiile prințesei răpite de balaurul Scuipă Foc și salvate de prințul cel viteaz. Lumea basmelor este evocată prin muzica unor compozitori celebri. ”Suflătorii de alamă ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” le arată copiilor instrumentele pentru a-i duce, mai apoi, din sala de bal a palatului în peștera întunecată a balaurului. De pe crenelurile castelului răsună fanfare și acordurile marșului nupțial acompaniază finalul fericit”, arată Filarmonica.

Accesul se face pe bază de bilete, care pot fi cumpărate online sau de la agenția de bilete a filarmonicii, din piața Lucian Blaga, ori cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare