Închide

Concert-conferință la Cluj, în sala polivalentă a orașului din urmă cu o sută de ani, despre muzica clasică românească și originile acesteia în muzicile tradiționale

Actualitate by Mihai Prodan - iul. 10, 2023 0 233

Concert-conferință la Cluj, în sala polivalentă a orașului din urmă cu o sută de ani, despre muzica clasică românească și originile acesteia în muzicile tradiționale.

E vorba de proiectul ”Metamorfoze românești”, care are loc joi 20 iulie de la ora 19 în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei de pe strada Memorandumului, fostă sală de concerte în urmă cu un secol. Evenimentul presupune un concert conferință despre muzica clasică românească și originile acesteia în muzicile tradiționale. Flautista Diana Nedelea, pianista Loreta Porumbescu și muzicologa Andra Pătraș vor prezenta lucrări pentru flaut și pian de Bela Bartok, Petre Elinescu, Sigismund Toduță și Grigoraș Dinicu. ”Prin această formă de concert, însoțit de explicațiile unui muzicolog, proiectul își propune prezentarea muzicii clasice către public, atât prin sunet, cât și prin poveste”, spun organizatorii.

Diana Alexandra Nedelea este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București. Printre cele mai importante prezențe scenice ale acesteia sunt evenimentele organizate de AdMusicam, Conferința organizată de Departamentul pentru Relații interetnice, „Bartok și Enescu-o prietenie în limbajul universal al muzicii”, Concerte în cadrul Festivalul organizat de Creart „Simfonii pe Asfalt”. Din primăvara anului 2017 devine membră a orchestrei Operei Brașov, în cadrul căreia activează și în prezent.

Pianista Loreta Porumbescu a absolvit studiile de licență și master la Universitatea Națională de Muzică din București, beneficiind de o bursă Erasmus la Academia de Muzică din Malmo, Suedia. Activitatea sa numără concursuri și recitaluri în săli de concert din Italia, Suedia, Republica Moldova, Bulgaria, România, printre cele mai importante fiind: sala Palladium, Malmo, Suedia, Muzeul de Artă din Brescia, Italia, Centrul Multicultural, Brașov, Muzeul “George Enescu”, Palatul Suțu, București.

Andra Daniela Pătraş este lector universitar la Academia Naţională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi predă disciplinele Folclor muzical, Cânt popular şi Secretariat muzical. Este membră a ansamblului de muzică tradiţională românească ”Icoane”.

Citește și:

Înainte de Beyonce și Armin. Cine au fost superstarurile care au concertat la Cluj în La Belle Epoque, în sala polivalentă a vremii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.