Închide

Comuna de lângă Cluj în care niciun investitor nu dorește să facă drumuri pentru oameni

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 17, 2021 1 12973

În comuna de lângă Cluj-Napoca unde nu se acceptă încă blocuri, specialiștii urbaniști din comisia județului au identificat o altă problemă. Imobiliarii care vor să construiască case sau duplexuri aici nu vor să prevadă și drumuri pentru oameni, cu trotuare sau care să aibă continuitate în zonele unde se doresc locuințe noi. Comisia de urbanism a județului a dat undă verde parcelării unui teren de 1,2 hectare pentru construirea a opt locuințe, cu condiția ca investitorul – politicianul USR/PLUS Sergiu Hossu, să amenjeze trotuare pe drumurile propuse să deservească investiția. Un alt proiect propus tot în Feleacu, de avocatul Ciprian Păun, a fost respins recent de aceeași comisie, după ce nici proiectanții, nici beneficiarul nu au fost de acord să respecte un principiu practica în urbanismul din județ, de a face străzi conectate din drum public în drum public.

 

Proiectul (studiu de oportunitate pentru parcelare teren în vederea construirii de locuințe) lui Sergiu Hossu din comuna Felacu a fost avizat din a doua încercare, după ce inițial proiectanții de la Conproex Design Studio prevăzuseră un drum înfundat care urma să deservescă viitoare case propuse pe un teren de 1,2 hectare. La ședința Comisiei de urbanism a județului din 16 decembrie, proiectanții au arătat că vor fi 8 case, deservite de un drum care poate fi continuat pe proprietățile vecine, așa cum ceruseră specialiștii. Lățimea propusă pentru drumurile de incintă nu i-a mulțumit pe specialiștii din comisie nici de această dată. Ei au arătat că, la nivel de propunere urbanistică, nu este corect să se propună drumuri de 6 metri fără trotuare pentru zonele rezidențiale din comună. Chiar președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care conduce comisia, a recomandat ca aleeile să aibă șase metri iat drumurile principale, 9 metri cu două trotuare. Pe teren urmează să se edifice 8 locuințe subsol sau demisol, parter și etaj, fiecare, deservite de parcele de circa 1000 mp.

(propunerea inițială, discutată la ședința din luna septembrie a comisiei de urbanism a Județului) (Detalii despre discuții: Proiectul imobiliar dorit de șeful cancelariei primului ministru, Sergiu Hossu, în comuna Fleacu din Cluj, desființat la urbanism)

 

Un alt proiect (tot aflat la stadiul de studiu de oportunitate pentru parcelarea unui teren de aproape un hectar și construirea a 8 locuințe parter si etaj cu câte două unități locative) dezvoltat de Tusco Imobiliare în comuna Feleacu a fost respins recent de comisia de urbanism a județului deoarece proiectanții au făcut rabat de la specificul local și au propus drumuri înfundate dezvoltate contrar principiilor de urbanism, fără posibilitatea dezvoltării ulterioare dintr-un drum public în alt drum public sau cu șerpuiri specifice drumurilor din comună. Vârf de lance pentru proiect a fost arhitecta Alida Vișan, soția consilierului local Ovidiu Vișan de la PNL care nu a reușit să convingă comisia să avizeze proiectul, mai ales că specialiștii au formulat obiecții și legat de lățimea viitorul drum, propus la 4 metri. În sprijinul investiției s-au prezentat în comisie și beneficiarii proiectului, avocații Ciprian Păun și Ovidiu Turdean, foști politicieni PNL. Păun a ținut să spună că practicile comisiei de urbanism sunt nelegale, că interpretarea drumului ca o fundătură nu e reală. El a mai semnalat că proprietățile din comuna Feleacu sunt extrem de fărmițate și că este foarte greu să te pui de acord cu proprietarii vecini ca să propui drumuri continue, așa cum solicită specialiștii din comisie. Mai mult, el a arătat că drumul comunal are în prezent 4-5 metri, motiv pentru care criticile formulate de comisie privind lățimea drumului nou nu sunt justificate.

Arhitectul șef al județului i-a replicat că e o condiție din certificatul de urbanism, ca viitorul drum care deservește locuințele să poată fi continuat dintr-un drum public existent, în altul. Alida Vișan a arătat că, juridic, nu îi este clar cum va prezenta juridic situația unui drum, în cazul în care îi va prevedea ca sinuos.Tișe a  spus și el că dezideratul comisiei nu este să respingă proiecte ci să caute soluții legale și oportune pentru dezvoltările din comună. El a agreat însă punctul de vedere al specialiștilor și le-a cerut investitorilor să revină cu o nouă varinată.

(Păun despre calitatea sa de dezvoltator imobiliar, sursa clujust.ro)

Deja specialiștii din comisia de urbanism a Județului au arătat că Feleacu e singura comună din Cluj-Napoca în care nu s-au construit blocuri, dar că, dacă se vor acceptat în continuare proiecte cu drumuri înfundate, riscă să ajungă un Dezmir 2  (localitate din comuna Apahida unde s-au ridicat construcții pe drumuri care nu se întâlnesc) și se va distruge atmosfera rurală. „Dacă acum nu ținem cont de felul în care s-au gândit de zeci de ani drumurile din localitate, în 10-15 ani o să ajungem să căutăm cu toții metode de reparatură urbană ca să mai salvăm ce se mai poate salva și de aici. Va fi distrusă întreaga atmosferă rurală”, a arătat arhitectul Octav Olănescu la o altă ședință de urbanism.

„E singura comună fără blocuri și clădiri urcate una peste alta. De aceea avem nevoie de o abordare unitară pe toată zona. Acum drumul este vai de mama lui, înfundat. Trebuie să îl așezați diferit, dar să lăsăm o posibilitate de dezvoltarea ulterioară a acestuia.  Aparent vor pierde beneficiarii cu drumul, dar prețul de vânzare poate fi mai mare dacă se ține cont de aspectele amintite deja. E clar să acestea case sunt făcute pentru a fi vândute și este nevoie de la început de o abordare unitară”, a spus și președintele Alin Tișe despre dezvoltările din comuna Feleacu.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare