Închide

Proiectul imobiliar dorit de șeful cancelariei primului ministru, Sergiu Hossu, în comuna Fleacu din Cluj, desființat la urbanism

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 03, 2021 0 3099

Un proiect pentru parcelarea unui teren de 1,3 hectare din comuna Feleacu pentru construirea a zece locuințe a fost criticat și întors din drum de comisia de urbanism a județului. Specialiștii au arătat că documentația nu respectă Planul Urbanistic General al comunei Feleacu sub raportul înălțimii maxime admise dar și că din puncte de vedere urbanistic nu face decât să aducă în comună urbanismul haotic din Florești sau Apahida (Dezmir) prin modul în care s-a gândit accesul la viitoarele locuințe. Președintele Alin Tișe a spus că este convins că proiectul e unul imobiliar, conceput ca mai apoi viitoarele case să fie vândute și a recomandat proiectantei, arhitecta Sonia Nicula să regândească proiectul. Beneficiarul proiectului este Sergiu Hossu, fost consilier local PLUS, în prezent șeful cancelariei primului ministru.

 

Comisia de Urbanism a județul a discutat, la ședința din 2 septembrie, două proiecte pentru parcelarea unor terenuri din comuna Feleacu pentru construirea de locuințe.

Primul dintre proiecte aparține lui Ciprian Joldoș iar proiectant este firma Napoca Imobiliare din Florești. Investiția se află în faza de studiu de oportunitate pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal de parcelarea a unui teren de peste 8000 de mp pentru construirea unui asamblu de 8 locuințe. Documentația a fost susținută de Zelea Barbu, dar specialiștii din comisiei au arătat că proiectul nu este semnat, așa cum cere legea, de niciun urbanist. Proiectantul a explicat că acesta urmează să fie semnat de arhitectul Mihai Schmidt.

Specialiștii din comisie și arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță, au arătat că proiectului îi lipsește o gândire urbanistică și că nu poate fi dezvoltat pe un drum înfundat trasat drept pe parcelă în baza unei abordări economice. De asemenea, Salanță a arătat că PUG-ul comunei Feleacu limitează înălțimea la cornișă și la coamă a construcțiilor și că prin propunerea de realizare a trei niveluri per construcție se depășest respectivii parametri. Arhitectul Tulogdy Laszlo din comisie a mai cerut construirea la 30-50 de metri de strada principală a locuințelor în așa fel încât să nu se creeze disconfort pentru ceilalți vecini care au grădini și vor intimitate. Arhitectul Octav Olănescu a spus că, de obiecei, oamenii se mută la țară din Cluj-Napoca pentru atmosfera de aici și a recomandat proiectanților să ia în calcul și să țină cont de specificul local și să nu construiască case urbane cu terase. „Nu doar metrii pătrați cât mai mulți ridică valoarea unei construcții ci și atmosfera de la sat”, a arătat arhitectul.

Comisia a respins proiectul și a recomandat proiectanților să țină cont de recomandări dar și să prevadă un drum care să poată fi continuat în viitor și să se lege de artere principale dar și să țină cont de modul în care s-au gândit drumurile în localitatea Feleacu, ținând cont de curbele de nivel.

Al doilea proiect discutat la ședința de urbanism viza parcelarea unui teren de 1,3 hectare din comuna Feleacu pentru construirea a zece locuințe. Documentația se află tot în faza studiului de oportunitate pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal și a fost prezentată de arhitecta Sonia Nicula de la Conproex Design Studio. Viitoarele case propuse urmau să fie deservite tot de un drum înfundat, prevăzut din strada principală. Proiectul îl are ca beneficiar pe Sergiu Hossu, fost consilier local PLUS, în prezent șeful cancelariei primului ministru, pe soția acestuia dar și alte câteva familii.

Acesta a trasat pe planșele proiectului prezentate o posibilă poziționare a unui drum care să deservească locuințele dorite și care să poată fi continuat și de vecinii care doresc să contruiască în viitor.

„Proiectul e similar cu investiția anterioară. Drumul trebuie abordat într-o altă formulă pentru că nu va deservi corect casele propuse. Cineva a fost la mine cu acest proiect în audiență și atunci discutam de 6 case. Acum sunt 10. În plus nu se respectă condiționările legate de frontul la stradă sau de înălțime”, a arătat arhitectul șef Claudiu Salanță.

Arhitectul Octav Olănescu a arătat că prin astfel de proiecte cu drumuri înfundate cu case urbane în comuna Feleac, singura de lângă Cluj-Napoca în care nu s-au construit blocuri, riscă să ajungă un Dezmir 2 (localitate din comuna Apahida unde s-au ridicat construcții pe drumuri care nu se întâlnesc) și se va distruge atmosfera rurală. „Dacă acum nu ținem cont de felul în care s-au gândit de zeci de ani drumurile din localitate, în 10-15 ani o să ajungem să căutăm cu toții metode de reparatură urbană ca să mai salvăm ce se mai poate salva și de aici. Va fi distrusă întreaga atmosferă rurală”, a spus Olănescu.

Președintele Alin Tișe, cel care conduce comisia de urbanism a Județului, a susținut și el ca terenul să nu fie tăiat ca un tort, fâșii, fâșii pentru a se pune case pe ele, mai ales că aborbarea nu este una urbanistică. „E singura comună fără blocuri și clădiri urcate una peste alta. De aceea avem nevoie de o abordare unitară pe toată zona. Acum drumul este vai de mama lui, înfundat. Trebuie să îl așezați diferit, dar să lăsăm o posibilitate de dezvoltarea ulterioară a acestuia. Parcelele trebuie regândite cu respectarea PUG-ului iar construcțiile trebuie să aibă parter și etaj și trebuie să vă decideți dacă e demisol sau parter. Aparent vor pierde beneficiarii cu drumul, dar prețul de vânzare poate fi mai mare dacă se ține cont de aspectele amintite deja. E clar să acestea case sunt făcute pentru a fi vândute și este nevoie de la început de o abordare unitară”, a mai spus Tișe.

În final comisia a respins proiectul și a cerut proiectanților o nouă abordare.

Sergiu Hossu, beneficiarul proiectului din Feleacu, a declarat pentru media9.ro că proiectul din Feleacu e unul foarte frumos și că a găsit împreună cu niște prieteni terenul pentru a-și construi case unde să se mute.

Hossu are deja potrivit declarației de avere două case de peste 300 metri pătrați în Cluj-Napoca. În mandatul scurt de consilier local în Cluj-Napoca a activat în comisia de urbansim a consilierilor și a declarat, la trei luni de raport, că e preocupat de acest domeniu. Apare acționar în 5 societăți și are plasamente la 19 societăți. A dat și avansuri unor persoane pentru achiziția de teren sau imobile.

Pe anul trecut a raportat un salariu de 48.000 de lei și indemnizația de consilier local. Politicianul a declarat trei contracte de prestări servicii cu Primăria Sectorului 4 Bucureşti (atribuire directă, valoare 32.000 lei/un an), Serviciul de Ambulanţă Cluj (atribuire directă, valabil iunie – decembrie 2020) şi Compania de Apă Turda (atribuire directă, valabil 2019 – 2021, valoare aproximativ 6000 euro).

Înainte să se facă politician și să se înscrie în PLUS, Hossu a condus timp de 7 ani Rosal Cluj și a fost implicat în 2011 scandalul de corupție al fostului primar Sorin Apostu la care s-au găsit mai multe carduri de carburant ale companiei pe care acesta o conducea. După scandal, arestarea și condamnarea lui Apostu și audirea la DNA, Hossu a plecat din Rosal și a lucrat doi ani pe o poziție managerială în cadrul Companiei Arobs.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu