Închide

Ce mai fac marile companii din parcurile industriale: Emerson și Bosch au trecut de 6000 de angajațiși anunță investiții de peste 600 de milioane de euro de la deschiderea fabricilor din Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 03, 2021 0 535

Emerson, companie americană de tehnologie, inginerie și producție care ocupă parcul industrial Tetarom II, a ajuns la 2900 de angajați la Cluj-Napoca și a anunțat investiții de 160 de milioane de dolari de la deschiderea din 2006. Americanii tocmai au sărbătorit 15 ani pe piața de la Cluj. În Tetarom III, la Jucu, nemții de la Bosch și-au inaugurat în această săptămână cea de-a treia fabrică de la Jucu – o investiție de 55 de milioane de euro. Investiția totală, de la deschiderea fabricii în 2013, se ridică la peste 465 milioane de euro. În fabrica din Cluj lucrează în prezent peste 3.100 de angajați.

Compania Emerson a dezvoltat o serie de 11 start-up-uri de producție, două centre de afaceri care susțin ambele platforme de afaceri Emerson la nivel european și global, un hub de inginerie și patru centre de servicii HR, IT, logistică și financiar, a menționat Alina Negru, director Emerson Cluj, despre cei 15 ani de activitate în Cluj și România.

Pentru a-și pregăti baza de viitori angajați, compania a abordat mai multe direcții de cooperare cu universitățile locale, printre care și programe de mentorat pentru studenți, programe de practică de vară și de internship. Anul acesta compania a inaugurat un laborator tehnic în cadrul Facultății de Chimie a Universității Babeș-Bolyai și a modernizat laboratorul Emerson de la Universitatea Tehnică, din cadrul facultății de Automatică și Calculatoare, folosind tehnologii și soluții de automatizare de tipul Industry 4.0.

Compania a ajuns la 2900 de angajați și a realizat investiții de peste 160 milioane de dolari. Anul trecut, Emerson a înregistrat afaceri de 241 milioane de dolari. „Vom continua să ne dezvoltăm în toate domeniile noastre de activitate: operațiuni, centre de afaceri și grupuri de servicii funcționale. Și, în același timp, rolurile și responsabilitățile noastre vor deveni mai complexe, vom proiecta și implementa noi procese, digitalizarea fiind un element central”, a mai adăugat Alina Negru.

Bosch a deschis a treia fabrică la Jucu și a trecut de 3000 de angajați

Bosch, companie care furnizează tehnologii și servicii, a inaugurat a treia hală de producție în cadrul fabricii de componente electronice auto din Cluj, în parcul industrial Tetarom III de la Jucu. Investiția totală în noua unitate de producție se ridică la aproximativ 55 de milioane de euro, conform datelor anunțate de companie. Noua clădire are o suprafață totală construită de 34.500 de metri pătrați. În fabrica din Cluj lucrează în prezent peste 3.100 de angajați și se preconizează că acest număr va crește. „În doar opt ani de la deschiderea fabricii am avut o creștere impresionantă”, a declarat Hüseyin Özmeral, director general al fabricii Bosch din Cluj. „Sunt încrezător că, odată cu noua hală de producție, vom continua să implementăm soluții de Industrie 4.0, combinate cu învățarea automată și inteligența artificială, pentru a produce componente electronice de complexitate ridicată,” a adăugat Özmeral.

La fabrica din Cluj, Bosch produce, din 2013, unități de control electronice care sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor, cum ar fi unități pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple, pentru asistență la condus și unități de control electronice pentru eBike. Investiția totală, de la deschiderea fabricii în 2013, se ridică la peste 465 milioane de euro.

Bosch este prima companie industrială globală cu locații fără amprentă de carbon, iar acest lucru include și unitățile din România. Fabrica are mașini care sunt conectate, comunică între ele și se organizează.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare