Închide

Companiile care au nevoie de angajaţi la Cluj fac parteneriate cu facultăţile: Bosch şi UTCN au lansat un curs de conducere autonomă

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 09, 2018 0 1568

Într-un sistem în care se vorbeşte mult despre decalajul dintre oferta educaţională şi cererea pe piaţa forţei de muncă, unul dintre cei mai importanţi investitori din Cluj face parteneriat cu UTCN („furnizor” de talente) pentru un curs de… conducere autonomă. La finalul lunii ianuarie, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca a încheiat prima ediție a cursului ”Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome”, anunţă reprezentanţii companiei. Proiectul a fost inițiat de Bosch, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Pe parcursul a 13 cursuri și 13 laboratoare, studenții au putut lucra cu tehnologii folosite în domeniul conducerii autonome. Mai precis, studenții din anul IV înscriși în program au abordat domenii precum fuziunea senzorilor, conectivitate sau sisteme de direcție. „Aceste tehnologii inovatoare reprezintă bazele pe care se construiesc mașinile viitorului, care vor contribui la un mediu mai sigur și vor crește siguranța și confortul la volan”, spun reprezentanţii companiei germane care are o fabrică la Jucu şi un centru de inginerie la Cluj. ”Experiența practică a studenților, viitori experți în domeniul tehnologic, este foarte importantă, deoarece cunoștințele teoretice singure nu le oferă o imagine completă despre tehnologiile de ultimă generație“, a declarat Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca.  ”Structura universității nu ne permite să evoluăm odată cu tehnologia. Însă colaborarea cu companiile care contribuie la dezvoltarea tehnologiilor noi ne permite să oferim studenților noștri cunoștințe importante despre tehnologii de ultima oră”, a declarat Daniela Popescu, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. “Dezvoltarea rapidă a tehnologiei și creșterea numărului studenților care își aleg meseria în domeniul tehnologiei ne pune în fața unor provocări pe care le putem depăși doar prin schimbarea curriculei și prin colaborare”, a declarat şi Liviu-CristianMiclea, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca.

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca are acum în jur de 300 de ingineri. Tehnologia pentru conducerea autonomă, IoT, industria conectată (Industria 4.0) şi vehiculele electrice sunt câteva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj-Napoca. Centrul de Inginerie din Cluj intenționează să își extindă operațiunile în România în următorii ani.

Bosch a lansat în 2017 un program de masterat în domeniul ingineriei electrice, cu un curriculum adaptat la cerinţele actuale ale pieţei. Masteratul a fost dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, împreună cu fabrica Bosch de componente electronice auto din Jucu, în parteneriat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Şi în IT sunt la Cluj iniţiative similare, de companii care fac parteneriate cu facultăţile pentru a-i pregăti mai bine pe potenţialii viitori angajaţi. Două grupuri de IT din Cluj,  Arobs şi Fortech, au făcut un parteneriat cu cea mai mare universitate din ţară, UBB. Studenții anului 3 din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai au urmat, în primul semestru al acestui an universitar, un curs de Project Management.

Citeşte şi:

Înapoi la şcoală. Companii de IT din Cluj, parteneriat cu UBB pentru curs de antreprenori

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare