Închide

Compania de Apă mărește prețurile cu 31 de bani pe metrul cub din iulie

Economie by Actual de Cluj - iun. 12, 2019 0 3076

Se măresc prețurile la apă potabilă și canalizare, anunță Compania de Apă „Someș”, cel mai mare operator de rețele de apă din Ardeal, ce deservește județele Cluj, Sălaj și parțial Mureș.

Noile prețuri sunt 3,46 lei pe metrul cub de apă potabilă și respectiv 3,65 lei pe metrul cub pentru rețelele de canalizare – o creștere, în cazul apei potabile de exemplu, de 31 de bani pe metrul cub; în cazul apei pluviale majorarea e de doar 1 ban pe metrul cub. Noile prețuri au fost avizate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitați Publice din 28 mai și urmează a fi supuse aprobării Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, care acționează în numele și pentru autoritățile publice județene și locale din aria deservită de Compania de Apă Someș în județele Cluj și Sălaj. E de așteptat ca prețurile să crească din 1 iulie, conform Companiei de Apă.

„Rațiunea necesitații de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în influența primită în costurile de producție, urmare a punerii în funcţiune a unor instalaţii şi utilaje pentru îmbunătăţirea calitativă a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, a creșterilor progresive a prețului energiei, combustibililor, celorlalte materii și materiale utilizate în procesele de captare, tratare, transport, pompare și distribuție apă potabilă, respectiv în procesele de preluare, transport, pompare și mai ales epurare a apelor uzate menajere, industriale și pluviale. Aceste influențe în costuri s-au manifestat în condițiile în care numărul mediu de personal a rămas relativ constant, dar complexitatea activității și aria de operare din cele două județe au crescut semnificativ. De asemenea, ajustarea prețurilor/tarifelor este o condiționalitate a programului de investiții POIM Cluj-Sălaj derulat în prezent, pentru care, Compania de Apă Someș a atras peste 355 de milioane Euro de la UE”, arată compania de apă.

Noile prețuri vor intra în vigoare după aprobarea acestora de către Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa și se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

Cea mai recentă majorare de preț a Companiei de Apă e din urmă cu șase luni, în octombrie, când acestea au fost majorate la 3,15 lei pe metrul cub pentru apa potabilă, respectiv 3,64 lei pe metrul cub pentru canalizare și epurare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare