Închide

Comisia de urbanism a județului a dat undă verde pentru construirea unui ansamblu cu peste 300 de apartamente în Apahida

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 08, 2021 0 4870

Proiectul ansamblului imobiliar dorit pe dealul Dărăuaș din localitate Sânnicoară, comuna Apahida, elaborat de Schmidt Arhitectură, a primit aviz favorabil de la comisia de urbanism a județului, după ce proiectanții au recalibrat ansamblul, circulațiile, au renunțat la zidurile de sprijin din beton, au reorganizat locurile de parcare în subsolul blocurilor mărind suprafața spațiilor verzi și vor oferi comunității o grădiniță de interes public. Ansamblul urmează să se construiască pe un teren de 2,6 hectare și cuprinde 6 blocui cu câte patru etaje și unul retras și un total de 330 de apartamente. Beneficiar este Estimo iar apartamentele în viitorul complex au fost deja scoase la vânzare cu 1100 euro/mp.

Planul Urbanistic Zonal pentru construirea ansamblului imobiliar Estimo în localitatea Sânnicoară din comuna Apahida a fost susținut de arhitectul Mihai Schmidt la ședința comisiei de urbanism a județului din 7 octombrie. El a arătat comisiei că a ținut cont de toate observațiile și recomandările de la ședințele precedente și a reconfigurat circulațiile care deservesc ansamblul, a redus regimul de înălțime și a relocat parcările în subsolul clădirilor, dar și că s-a renunțat la zidurile de beton propuse inițial. S-a mărit suprafața de spații verzi și s-au asigurat locuri de joacă. De asemena, investitorii și-au asumat investiții în prelungirea rețelelor de utilități pe o distanță de peste un kilometru jumătate. Prin proiect se propun șase blocuri cu subsol, parter, trei etaje și unul retras și un număr total de 330 de apartamente. Pe terenul de peste 2,6 hectare este propusă și o grădiniță cu 75 de locuri, în mijlocul ansamblului.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță a recomdant lărgirea trotuarelor care deservesc artera principală din ansamblu și a cerut date legate de grădiniță interesându-se dacă ea va fi de interes public, donată comunității și dacă sunt suficiente locuri.

Președintele Alin Tișe a ținut să spună că nu e de acord ca jurist cu practica instituită în Cluj-Napoca prin care investitorii sunt obligați să facă grădinițe pe banii lor și să le doneze ulterior municipalității.

În schimb, Salanță a explicat că investitorii solicită derogări și majorarea indicilor urbanisticu cu 20%, motiv pentru care este nevoie ca și comunitatea să câștige ceva, de aceea, în toate ședințele de urbanism s-a solicitat ca investitorii să facă la circa 3 metri pătrați de spațiu privat circa 1 metru pătrat de spațiu public.

Proiectanții au arătat că ansamblul va avea 700 de locuitori dar și că grădinița va deservi toată zona aflată în dezvoltare, atât blocurile Omnia de lângă cât și în toată zona unde este estimată o populație de circa 2500 de locuitori. Despre donarea grăniței căte Primăria Apahida a spus că nu se poate pronunța deorece nu a discutat cu beneficiarul în acest sens.

În discuție a intervenit și primarul comunei Apahida, Grigore Fati care a confirmat că, deocamdată grădinița e suficientă pentru zonă, că se vor căuta soluții pentru a se face și una mai mare, pe parcurs ce zona se va dezvolta și se vor construi locuințe, mai ales că în noul PUG pregătit în comună acest teritoriu este rezervat pentru blocuri. „Mai avem încă două grădinițe în alte proiecte din zonă”, a arătat primarul.

Tișe a ținut să îi amintească că există astfel de obiective deoarece „noi am avut grijă de dumneavoastră și am cerut creșe sau grădinițe”. Fati l-a contrazis și a menționat că oricum investitorii trec mai întâi pe la Primărie și că li se pune în vedere că este nevoie să facă dotări de învățământ.

„Deci lucrurile bune vin de la dumneavoastră și cele rele de la noi”, l-a ironizat Tișe. După ce Fati l-a informat că investitorii din acest ansamblu vor să doneze Primăriei grădinița, Tișe s-a mai îmbunat și a convenit că practica de a se asigura dotări publice și de învățământ în cazul proiectelor prin care se solicită derogări consistente este una corectă.

În final, comisia de urbanism a acceptat proiectul, cu mențiunea ca să fie reconfigurată artera Brătianu cu trotuare de 1,5 metri și piste de biciclete prin micșorarea suprafețelor benzilor carosabile la 6 metri. De asemenea, s-a pus în vedere ca investitorul să își respecte dorința de a construi grădinița publică și de a o dona comunității.

 

(simulări Schmidt Arhitectură, ansamblu Estimo Sânnicoară, Apahida)

Societatea Estimo are sediu înregistrat în Cluj-Napoca și îi are ca asociați pe Gheorghe Vanciu (36%), Vasile Morea (32%), Vasile Meseșan (32%), ultimul îndeplinind funcția de director. Pe 2020, societatea a raportat pierderi în exercițiul financiar. Deja apartamentele din ansamblul rezidential din Sânnicoară au fost scoase la vânzare, prețul cerut fiind în jur de 1100 de euro pe metru pătrat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare