Închide

Colliers, despre Cluj-Napoca: „Orașul are o serie de zone industriale situate în oraș, care au un potențial uriaș de reamenajare, atrăgând dezvoltatori de renume”

ActualitateEconomieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 06, 2023 0 3205

Reconversia spațiilor care au aparținut unor fabrici sau companii feroviare de stat reprezintă o tendinţă actuală în numeroase ţări din Europa Centrală sau de Vest, reiese dintr-un articol publicat recent de Economica.net. Areale ample, unele situate în zone centrale din oraşe precum Milano, Madrid sau Poznan, vor fi redate orașelor prin proiecte de reconversie urbană. 

Piața din România, deşi în ultimii ani a asistat la inaugurări de astfel de proiecte mixte, rămâne nesaturată în raport cu alte state europene. Iar Cluj-Napoca se numără printre oraşele mari din ţara noastră cu un potențial semnificativ de dezvoltare, în special pe segmentul proiectelor cu destinaţie mixtă, în fostele zone industriale, după cum susţin analiştii agenţiei de consultanţă Colliers România. 

„Clujul este considerat cel mai modern și atractiv oraș din România, fiind prima opțiune pentru tinerii care se mută din alte orașe, datorită numărului mare de evenimente culturale, a stilului de viață și a calității vieții (mediu, spații verzi, restaurante, școli). Este un oraș care simte nevoia de noi dezvoltări imobiliare verzi de ultimă generație cu destinație mixtă. Orașul are o serie de zone industriale situate în oraș, care au un potențial uriaș de reamenajare, atrăgând dezvoltatori de renume. Cu suprafețe mari disponibile, astfel de proprietăți sunt perfecte pentru regenerare urbană, integrarea zonelor verzi cu funcțiuni de retail fiind în măsură să propună noi concepte. La nivel global se simte presiunea pe noile dezvoltări de a veni cu noi concepte verzi creative, care se disting clar de proiectele tradiționale, care să schimbe percepția consumatorilor cu privire la proiectele imobiliare. Orașe mari precum București, Cluj sau Iași au cu siguranță nevoie de astfel de produse și sperăm că ele vor fi dezvoltate în următorii ani”, a explicat Simina Niculiță, Partner & Head of Retail Agency la Colliers România.

Este şi cazul proiectului propus de grupul Iulius pe platforma Carbochim, un fost sit industrial pe care fabrica îl exploata doar în procent de 30%. Proiectul se află în faza de autorizare, dar procesul de tranziție a presupus relocarea și retehnologizarea uzinei Carbochim într-o nouă locație din Bulevardul Muncii, investiţie în valoare de 5 milioane de euro. În toată această perioadă de relocare, uzina și-a continuat activitatea.

Ce propune Iulius la Cluj? Reconversia platformei industriale Carbochim într-un spațiu nou, cu funcțiuni care includ zone verzi care vor integra malul Someșului, facilităţi de timp liber pentru familii, spaţii de retail, birouri şi rezidențial. Proiectul menține vie o parte din trecutul industrial prin reabilitarea singurelor clădiri cu valoare ambientală, clădirea roșie de cărămidă și hala cu arcade, care vor deveni un spaţiu de coworking, respectiv centru de arte performative.

Mai multe puteţi citi în articolul din Economica.net.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu