Închide

Colecție cu zeci de costume tradiționale, ori de inspirație tradițională, la Muzeul Etnografic

Cultură by Actual de Cluj - iul. 14, 2021 0 113

O colecție cu zeci de costume tradiționale, ori de inspirație tradițională, va fi expusă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Colecția prezintă o selecție semnificativă de costume populare din Țara Năsăudului, alături de creații personale realizate în colaborare cu parteneri internaționali dar care respectă stilul tradițional. E vorba de colecția Virginiei Linul, care provine dintr-o familie ce produce costume tradiționale de generații, mama ei a fost propusă la titlul de tezaur uman viu de la Ministerul Culturii, decizia se ia în august. Pe lângă costume, la expoziție găsiți obiecte tradiționale și accesorii populare, între care celebrele pălării cu ornamente din pene de păun specifice zonei, după cum arată directorul Tudor Sălăgean pentru actualdecluj.ro.

Vernisajul e programat sâmbătă la ora 11. Organizată în cadrul proiectului ”Muzeele contează!”, expoziția este realizată cu implicarea  directă a unui politician, în acest caz Vasile Sebastian Dâncu, membru al Comisiei pentru cultură a Senatului României. Astfel de proiecte au mai avut loc în București, Iași și … Zalău. La vernisaj va fi lansată cartea ”Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții”, semnată de Virginia Linul și apărută la editura clujeană Școala Ardeleană. Vernisajul continuă la ora 14 cu un recital în Parcul Etnografic Național ”Romulus Vuia”, unde participă Ionică Moldovan și Taraful tradițional de la Sângeorz-Băi, Floarea Cosmi, Maria Marinela Monda, Sergiu Negrean, Nucu Pandrea și Vlad Sărmaș.

Virginia Linul s-a dedicat, de peste două decenii, păstrării și revitalizării unei remarcabile moșteniri culturale a Țării Năsăudului: spectaculoasa sa tradiție vestimentară. Anul trecut Virginia Linul a deschis la Salva Casa Costumului Popular.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare