Închide

Clujul tolerant nu suportă sri lankezii, vecinii au făcut petiție împotriva unui angajator care a adus 22 de migranți legali. ”Din prima zi vecinii au chemat Poliția”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - feb. 03, 2020 27 42331

Pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile scumpe și Porsche parcat în fața casei, e deranj mare: de ceva vreme aici s-au cazat 22 de srilankezi, prilej de scandal între vecini, care l-au hărțuit pe angajator, au semnat o petiție și au asmuțit cam toate instituțiile.

Strada Lăpușului din Gruia e o stradă mică și liniștită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiție autorităților prin care cer arbitrarea nemulțumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniță, sunt cazați 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se știe ce caută aici și cât de legal muncesc. Nimeni însă nu-și asumă în fața reporterului actualdecluj.ro nemulțumirile clare și, de cele mai multe ori, nici semnarea petiției. Ce anume e deci deranjul? Vorbește unul dintre cei doi salariați ai firmei angajatoare, și acesta sub protecția anonimatului: ”ei sunt un pic șocați. E o stradă bună, pe stradă sunt mașini scumpe. Oamenii au pretenții de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi-n.red.) pentru că e aproape de restaurant și sunt condiții destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă și vin din altă zonă. Dar părerea mea e că vecinii o să se obișnuiască, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniștiți, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte. Le-am spus ”respectați-i pe vecini și o să vă respecte și ei”. Pe stradă sunt oameni care-i îndrăgesc. Și românilor când au mers în Spania la muncă le-ar fi plăcut să fie bine primiți.  Ei lucrează la Klausenburger, o să se deschidă și a doua bucătărie și e nevoie de personal. În HoReCa e o criză foarte mare de personal în România și au preferat să aducă din afara țării pentru că sunt cu contract pe perioadă determinată doi ani, sunt stabili, nu sunt probleme. Oamenii sunt foarte harnici. Sunt supravegheați în permanență dar crede-mă că nu mi-e greu. Nu a fost niciun incident. Eu i-am primit aici. În prima seară i-am cazat. Oamenii s-au șocat când i-a văzut venind pe stradă. A venit un vecin și a întrebat dacă au fost controlați psihologic. Și am spus că nu e nevoie pentru că stăm cu ei, în permanență e cineva cu ei. Din prima zi vecinii au chemat Poliția. A fost o doamnă care s-a speriat. La intersecția 7 străzi a venit duba de Poliție după noi, m-a oprit, ”ce se întâmplă aici?”. Am răspuns că oamenii sunt mână de lucru, ajută pentru că e criză foarte mare în domeniu. Le e greu și lor să fie departe. Majoritatea sunt căsătoriți, au familii în țara lor”.

Printre aceștia e Shashi (31 ani – foto stânga), ospătar. A mai lucrat în Singapore, Thailanda și Malaezia. ”Nu e prima dată pentru mine când ies din țară, am căutat un job și cel mai bun job pentru mine afost în România, sunt acum în a treia lună aici”. În imobilul din Gruia l-am găsit și pe Sisil (foto dreapta), care are 47 de ani și e ajutor de bucătar, a lucrat și în Qatar și în Maldive. Mare parte dintre colegii lor sunt la restaurant, în tură, unde l-am găsit și pe unul dintre proprietarii restaurantului, Robert Bedo, cel care i-a angajat pe srilankezi și și-a atras astfel nemulțumirea vecinilor din Gruia. ”Vecinii au făcut o petiție și au început să vină controale, pompieri, ITM, Poliția Locală. Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux. Statul îmi dă dreptul să aduc oameni, pentru că e fluctuație mare de personal, nu e stabilitate. Rulăm foarte mulți oameni, primim demisii prin mesaje. Ei sunt foarte uniți. La spălat de vase dacă au mult de lucru și pe stația cealaltă nu are merge să-l ajute fără să-i zică șeful, ceea ce cu românii nu se întâmplă. Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”, spune el.

Sri lankezii au venit la Cluj aduși de o firmă de specialitate, al cărei director, Romulus Badea, spune pentru actualdecluj.ro: ” sunt veniți 100% legal, cu toate formele, cu permis de ședere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliția, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii își văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamații în fiecare zi”.

Pe strada Lăpușului e liniște în această seară. Doi dintre vecini și-au asumat că au semnat petiția dar nu vor să vorbească despre asta cu reporterul actualdecluj.ro, un al treilea răspunde că nu are nicio problemă cu noii săi vecini. ”Nu sunt ditrăist”, spune el.


 

UDPATE Citește și:

Ce spun clujenii de pe o stradă din Gruia în petiția către autorități în care se plâng că au fost invadați de srilankezi

Foștii locatari ai clădirii din Gruia ocupate de srilankezi: ”nu ne-a făcut deloc plăcere să fim înconjurați de vecini care nu ne plac, și ne feream să nu-i călcăm pe bătături”

Ce a constatat Poliția Locală asmuțită de vecini pe locuitorii srilankezi de pe o stradă ”de lux” din Gruia

27 comentarii

    • Comunismul din tara noastra si rasismul nu o sa dispara atata timp cit traiesc toti cocalarii si oamenii redusi mental.Porsche vile scumpe (hai sictir) 20 de fricosi

  1. Dacă muncitorii străini au încălcat în vreun fel Legea, să fie amendați. Dacă se dovedește că localnicii au făcut un denunț calomnios, atunci să fie aspru amendați.

  2. MuieGreta se pare că ești contra cetatenilor care vin din alte țări, ca să muncească în această țară!
    Cum ar fi sa fie tratați la fel și confratii noștri plecați la muncă în alte țări?
    Asta este atitudine de trib.. ne mai dezvoltam și noi concepțiile astea?
    De ce nu lucrează la Horeca atâția români, cât să nu mai fie nevoie de mana de lucru din afara?
    Știți care e problema voastră, a noastră, în general?
    Nu am avea curaj să comentam ceva, dacă am ști că pe strada noastră ar locui niste proaspăt ieșiți din pușcării.. dar ne luam de niște oameni care chiar își văd de treaba pt care au venit în tara asta.. 🙁

    Atitudine de români lași..

  3. […] Un patron clujean, care a angajat 22 de migranți legali din Sri Lanka, a fost hărțuit de rezidenții zonei unde au fost cazați muncitorii. Vecinii, nemulțumiți că muncitorii „le strică strada”, au semnat o „petiție” și au făcut mai multe reclamații la pompieri, ITM și Poliția Locală, se arată într-un reportaj actualdecluj.ro. […]

  4. Nu Clujul si nici clujenii nu protestează toți împotriva munciorilor straini. Vedeti cine sunt cei 15 clujeni care au protestat si s-ar putea sa ajungeti la un rezultat interesant, foarte interesant. Cei care cunosc bine Clujul cam stiu cine sunt cei care locuiesc pe acolo….

  5. […] Un patron clujean, care a angajat 22 de migranți legali din Sri Lanka, a fost hărțuit de rezidenții zonei unde au fost cazați muncitorii. Vecinii, nemulțumiți că muncitorii „le strică strada”, au semnat o „petiție” și au făcut mai multe reclamații la pompieri, ITM și Poliția Locală, se arată într-un reportaj actualdecluj.ro. […]

  6. Exista un restaurant in centrul Clujului care are astfel de angajati. Tot ceea ce pot sa spun este ca nu a existat niciun deranj, dimpotriva erau chiar foarte draguti si se vedea clar ca au mai lucrat in domeniu. Au dat clasa in ceea ce priveste customer service. Fiecare om are dreptul sa isi aleaga o viata mai buna indiferent unde doreste sa o faca.

  7. […] „Brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă”, a declarat reprezentantul firmei care i-a recrutat potrivit actualdecluj.ro. […]

  8. Mihai. Statistic europenii deci inclusiv romanii se integrează iar la a doua generație sunt deplin parte a societăților în care se afla. Bineînțeles excepțiile le știm cu toții și provin originar din aceeași zonă geografică. Dar scuza-ma cam ce sa faci cu tipul in fustă. L-ai vrea vecin ? Eu nu sincer. Pe urmă mi-e teama sa nu patim că alții să ne trezim străini în propria țară. Pe mine progresismul asta multiculturalist nu mă prinde. Când îți sună cineva la ușă te uiți și pe vizor, nu deschizi oricui.

  9. …am mancat paine de imigrant… au fost dati cand m as fi facut o musca…sa mi vad familia si sa zbor inapoi…nu era intrata tara in u e….era vremea cazului mailat,o minciuna odioasa impotriva romanilor… cei mai aprigi dusmani ai romanilor plecati,sunt…tot romanii…invidia,ura,barfa,smechereala,hotia..sa te insele macar oleaca…sa ti sterpeleasca macar o lingurita de cafea, una doua felii de paine…nu ne trebuie dusmani..ca ne roadem unii pe altii sau in tara,sau afara….

  10. ma mira stirea asta……la cluj unde metrul patrat costa ca la Saint Tropaez, totul era perfect,…..civilizatie , bun gust,traditii, ce mai , tot tacamul….asa se dadea la tv……si acum ce vad? acelasi roman egoist ,cinic,hulpav , acelasi meltean rupt in c..r cu ,,gipanu,, pe alee si lantu la gat…….rusini oai, vb moldoveanului………

    • A nu se confunda sula cu prefectura. Ptr 15 oameni de pe o strada din Cluj, care se considera mai presus decat altii semnatari a petitiilor oameni cu facultate, ” oameni de lux”, avicati, procur

    • A nu se confunda sula cu prefectura!!
      Nu poate fi condamnat Clujul de rasidm, ptr 15 persoane, ” oameni de lux” , cu facultate, avocati procurori sau patroni de firme de constructii, care usi tin masinile de lux porche etc pe strada in loc sa le bage in garaje, oameni care acum 40 de ani nu au stiut de str Lapusului, iar azi datorita lor, str a devenit „strada de lux”. Astea sd tdm de cei 22 de sri lanjezi, si sunt f. Ingrijorat cum sunt ei cazati sau daca lucreaza legal. Este treaba lor???
      Si gradinita existenta inainte in cladirea respectiva su hartuiti si amenintati si sa nu uitam ce era o gradinita ptr copiii romanilor si a deranjat, ce sa msi zicem de straini!!
      In orice caz cei 15 oameni mari intelectuali, sa

    • Nu poti condamna Clujul ptr 15 persoane
      care nu au altceva de facut decat sa faca petitii, oameni de ” lux” cu facultate, cu masini porche in fata caselor pe strada ,ca dc sa-i bage in garaj, oameni care acum 40 de ani nici nu au auzit de strada respectiva si datorita acestor „intelectuali de lux „, strada a devenit ” strada de „lux”,

  11. Da, ar fi bine sa comentam legat de administratie , de politic . Sa fim inversunati fata de faptul ca 3 – 4 milioane de romani lucreaza in afara, pt ca Romania nu le ofera nimic sau foarte putin … Si sa recunoastem ca suntem puturosi. Nu vrem salariul minim , vrem sa stam ca niste asistati social

  12. Cineva ai „incurajeaza” sa faca cearta / scandal. Odata cei din acea tara sunt de treaba si nu au treaba cu nimeni, nu este nici o problema. Noi, romanii, cand mergem in alta tara ne plangerm ca suntem tratati urat dar utam ca si noi procedam la fel. Cand vom invata sa fim oameni ? Uite de asta e viata sa de grea.

  13. Teama de straini este un sentiment normal pana cand oamenii se obisnuiesc cu situatia noua. CNCD are oarecum obligatia de a pregati populatia pentru acceptarea strainilor care vin pe o perioada mai lunga. Eu am observat ca in Coreea de Nord (!) sunt afisate anunturi in legatura cu comportamentul fata de musulmani, europeni, etc. Acest lucru s-ar putea face si in Romania. Observ ca delationarii clujeni s-au invatat sa-si ascunda aversiunea directa pentru a scapa de pedeapsa.

  14. Mentalitate de roman PARVENIT, SNOB ȘI RASIST. Leprele societății care majoritate îmbogăți prin furt, acum sunt „mafioți și ptiponce”. Omeni fac munca care romanul o considere josnica, bravo lor. De ce nu se face publica petiția și semnatarii, este un document public, sa vadă tot poporul ce cocalari avem. Vorbesc din poziția omului cu 600 de angajați, eu care știu sa apreciez omul care muncește care doar vor sa întrețină o familie.

  15. Numai minti bolnave indiferent de situatia luxosa ,de inapoiat poate face asa ceva cand noi romanii am umplut lumea .Ce ar insemna sa fim ALUNGATI BATJOCORITI cum fac aceste neamuri prost crescute,s-au prea mult “educate”RUSINE RUSINE

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.