Închide

Clujul se pregătește pentru un sistem hibrid de școală din 15 septembrie. Directorii nepregătiți, amenințați cu demiterea

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 03, 2020 2 1028

Primăria a mobilizat fonduri pentru școlile din județ, în așa fel încât acestea să facă achizițiile necesare pentru scenariul în care din 15 septembrie școala va începe on-line. Primarul Emil Boc a anunțat astăzi că și-ar dori cât mai mulți copii care să meargă la școală normal din această toamnă, însă că totul depinde de deciziile care se vor lua la nivel național, în funcție de situația îmbolnăvirilor de COVID-19.

Boc e covins că autoritățile centrale vor lăsa autoritățile locale să decidă în ce fel se reia școala în fiecare județ în parte. Potrivit primarului, Clujul se pregătește de un sistem hibrid de învățământ – elevii din clasele 0-4 să meargă efectiv la școală iar cei din clasele mai mari să învețe on-line. La fel, a mai spus primarul, se fac eforturi pentru grădinițe și creșe ca ele să funcționeze în condiții normale.

Boc a ținut să avertizeze directorii de școli și licee din oraș că vor fi destituiți dacă nu se vor pregăti cum trebuie de începerea școlii după respectivul scenariu hibrid, mai ales că municipalitatea a alocat fonduri prin rectificarea bugerată pentru achiziționarea logisticii necesare de către unitățile de învățământ din Cluj-Napoca.

„Lucrăm la un scenariu cât mai aproape de varianta reală, dar depinde de ce se va întâmpla până în 15 septembrie. Poate autorităţile naţionale vor lăsa ca decizia să fie luată la nivel local. As vrea cât mai mulți copii care să meargă la școală. Există şi varianta ca cei din clasele 0-4 să meargă la şcoală, iar cei mari on-line, deci sistem hibrid. Avem o rectificare de buget de 17 milioane de lei pentru unităţile de învăţământ, din care 12.7 milioane de lei vor fi cheltuiţi pentru achiziţionarea de camere video, căşti, laptopuri. Ca să fim pregătiți și pentru varianta hibridă. Aceste investiții în învățământul digital trebuie oricum făcute. Directorilor care nu respectă aceste cerinţe le voi cere public demisia. Clujenii faca eforturi ca școlile să primească acești bani și nu accept indolenţă. Tot ce au cerut directorii, noi le-am dat cu rectificare de buget. Învăţământul digital oricum nu mai poate fi oprit. Luăm acum măsura pentru a fi pregătiți indiferent de situație”, a declarat primarul Emil Boc.

În ceea ce privește creșele și grădinițele, primarul a spus că mizează că și ele vor funcționa la parametri cât mai buni. În varianta de distanțare, din 15 octombrie, în creșe vor fi disponibile 736 de locuri (față de 664 în prezent) prin deschiderea celor doi noi creșe, cea din Mănăștur și cea din Bună Ziua.

Totalul de locuri în mod normal va fi de 1382 de locuri, cu cele două creșe menționate. ” Avem 6 milioane de lei la secțiunea dezvoltare la rectificarea de buget, bani care intră și pentru investiţii pentru creşe şi proiecte pe fonduri europene”, a spus primarul.

Edilul a mai anunțat la ședința Consiliului Local din 3 august că și Spitalul Clujana va primi 2 milioane lei, bani care acoperă funcționarea unității medicale sau cumpărarea de echipamente de protecție.

2 comentarii

  1. Dați pe directori,fire-ar ei să fie de nepregătiți. Metoda-i veche: cei de la centru iau o măsură,o tot schimbă până se încurcă și o lasă baltă,apoi, când nu mai știu ce să facă cu ea, o trântesc în spatele directorilor: descurcați-vă, că altfel zburați.

  2. da??grija asta pentru scolari si studenti…ascunde multe interese materiale…si va provoca multe drame….sistemul sanitar scolar…e zero…ne omoram bunicii si poate unii din parinti…ca unii sa si poata lua mandatele la vot..or sa si poata inchiria zecile de apartamente date la chirie..or sa si poata lua salarile ca boierii…cine va plati???directorii???scoala?? primaria?..la o amarata de gripa sezoniera ….clase intregi au fost decimate…sute si mii de imbolnaviri au provocat mari batai de cap…trierea si distantarea sunt apa de poaie mai ales la covid…cand avem asa lipsuri la partea materiala….da se pare ca alegerile is mai importante…si mandatul unora…apropo

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare