Închide

Clujul poate pierde clădirea unui alt spital important. Cine o revendică și ce planuri au autoritățile

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 17, 2016 0 882

Clădirea spitalului clinic de copii, de pe strada Moților, numărul 68, ar putea ajunge în proprietatea moștenitorilor celui care a fost Mátyás Mátyás (un renumit medic chirurg clujean din perioada interbelică).  În prezent, dosarul de revendicare a imobilului se află la Înalta Curte de Casație și Justiție și chiar dacă juriștii Consiliului Județean Cluj sunt încrezători că pot câștiga acest proces, președintele Alin Tișe rămâne rezervat, având în vedere că majoritatea imobilelor din centrul municipiului Cluj Napoca au fost deja retrocedate, fie Bisericilor maghiare, fie unor persoane private. Tișe spune că în cazul în care Consiliul Județean va pierede și clădirea acestui spital, se impune adoptarea unui proiect pentru construcția unui nou imobil.
„Ar fi păcat să pierdem acest spital, însă avem deja experiențe și cu alte imobile importante din Cluj, cum ar fi clădirea Muzeului de Artă, de pildă. Aștept să văd cum se va pronunța instanța, cert este că noi dispunem de un teren generos pe strada Babeș (cel din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie, pe care administrația județeană avea de gând să realizeze un centru medical și un parking – not. red.). Sunt de părere că pe acest teren trebuie să realizăm un proiect public. Consturcția unui spital ar fi oportună, mai ales dacă vom ajunge în situația de a pierde clădirea de pe Moților”, a comentat Alin Tișe.
Specialiștii din cadrul Consiliului Județean sunt de părere că Spitalul de pe Moților nu se va pierde, dat fiind faptul că în momentul în care clădirea a intrat în patrimoniul statului era deținută de o persoană juridică și nu de familia medicului Mátyás Mátyás. Mai exact, imobiliul era parte dintr-o rețea medicală, un Sanatoriu, care includea și Băile din Cojocna. Medicul alesese să-și doneze proprietatea statului, iar în sensul acesta ar exista documente justificative, el fiind chiar despăgubit la vremea respectivă. Cea care a deschis procesul de revendicare a imobiliului de pe Moților – încă din 2001 – a fost Strauss Klara Elisabeta, cetăţean german, una dintre fiicele lui Mátyás Mátyás. Între timp, Strauss Klara a decedat, iar moștenitorii ei au rămas să se judece cu administrația județeană clujeană. Mai mult, reprezentanții Consiliului Județean Cluj dezvăluie că familia Elisabetei Klara Strauss revendică și o parte din domeniul Băilor Cojocna.
Spitalul Clinic de Copii de pe strada Moților se află în administrarea Consiliului Județean Cluj și este format din 15 secții medicale (560 de paturi). Trebuie precizat că unele secții din cadrul acestui spital își au sediile în alte imobile. Spitalul Clinic de Copii Cluj desfășoară atât activitate medicală de ingrijire a copiilor bolnavi cât și activitate didactică și științifică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.