Închide

Clujul, pe locul 3 în clasamentul județelor cu cele mai multe proiecte HoReCa și spații de agrement

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 30, 2022 0 222

Clujul este unul dintre județele cu cele mai multe proiecte de hoteluri, restaurante și spații de agrement din țară, arată datele companiei de consultanță IBC Focus. Cele mai active piețe sunt Constanța și Bihorul.

Dezvoltatorii reactivează investițiile în industria ospitalității, pe fondul ridicării restricțiilor de pandemie, a reluării călătoriilor și evenimentelor. Aproape 1000 de proiecte de hoteluri, restaurante și spații de agrement/ divertisment/ sportive erau în diverse stadii de lucrări, la nivel național, în ultimele două luni, potrivit datelor centralizate pentru Economedia de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere în România.

Valoarea totală a investițiilor necesare pentru proiectele din aprilie-mai e de 17,7 miliarde de lei.

Cele mai multe proiecte sunt pregătite în Constanța, județul turistic de la malul Mării Negre – 96. Urmează în top Bihorul și Clujul, cu un număr similar de proiecte – 68, respectiv 67.

Potrivit datelor transmise pentru Actualdecluj.ro, printre cele mai mari șantiere din județ se numără cel de amenajare a Parcului Feroviarilor, care va fi, la finalizare, unul dintre cele mai extinse spații verzi din oraș, un complex turistic și de agrement în Făget și bazinul olimpic cu sală de sport și renovarea sediului Inspectoratuliu Școlar Județean Cluj.

„În Cluj, în perioada analizată avem 39 de investiții în stadii incipiente (intenție, proiectare, autorizate, înainte de executie), 25 în construcție și amenajare și 3 proiecte finalizate. Observăm un raport bun al investițiilor intrare în execuție, semn că există interes din partea investitorilor de a reactiva acest sector de turism”, spune Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

T1: Numărul turiștilor străini a crescut de patru ori 

Conform datelor Direcției Județene de Statistică, în primele trei luni ale anului, la nivelul județului Cluj au fost cazați 84.426 turiști, din care 10.988 turiști străini (reprezentând 13% din totalul turiștilor).
Comparativ cu acceași perioadă a anului 2021, numărul turiștilor străini a crescut de 4,3 ori.
În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au
deținut-o turiștii din Europa (89% din total turiști străini).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, în luna martie 2022 fost de 20,8% pe total structuri de
cazare turistică, în creștere cu 8,3 puncte procentuale față de luna martie 2021.

Durata medie a șederii e încă scăzută:  în luna martie 2022, aceasta a fost de numai 1,7 zile/ turist.

Treptat, activitatea pe piața hotelieră locală, puternic dependentă de evenimente de afaceri, se reia. „Nu suntem încă la nivelul de dinaintea pandemiei, poate la anul. Dar, încet, lucrurile au început să se miște – avem deocamdată evenimente mai mici”, spune Simion Prunean, directorul Grand Hotel Italia.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.