Închide

Raport de trimestru. Prețurile cerute pe apartamentele din Cluj au crescut cu 21% într-un an, cel mai mare avans din țară. Depreciere semnificativă a ofertei rezidențiale de pe piață

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 30, 2022 0 515

Orașul Cluj Napoca continuă să fie lider în creșterea prețurilor de la un trimestru la altul, atingând în T1 valoarea medie de 2.240 euro pe mp, arată cea mai recentă analiză a portalului Imobiliare.ro S-a înregistrat o creștere a prețului cerut cu 8,6% față de ultimele trei luni ale anului 2021 și cu 21% față de aceeași perioadă a anului anterior. Pe parcursul ultimelor 12 luni, aproape toate marile orașe analizate au consemnat deprecieri ale ofertei rezidențiale de pe piață, iar la Cluj s-a înregistrat cel mai mare recul.

În patru dintre cele șase mari centre regionale analizate, perioada medie de vânzare pentru un apartament a fost mai mică trimestrul trecut comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cea mai mică valoare a acestui indicator este consemnată în Iași, unde timpul necesar pentru tranzacționarea unei asemenea unități locative a fost de 34 de zile în intervalul ianuarie – martie 2022. La polul opus, cea mai mare perioadă de vânzare, respectiv 97 zile, a fost înregistrată în Cluj-Napoca (în creștere cu 6,5 zile, de la aproximativ 91,5 zile în urmă cu 12 luni),

Pe piața din Cluj-Napoca, marja de negociere se situează la un nivel de 3,5% (comparativ cu 1,3% în T1 2021), arată analiza.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, interesul pentru achiziția de locuințe a fost, în primul trimestru din 2022, cu 15% mai redus la nivelul celor șase centre regionale supuse analizei. Din acest punct de vedere, cinci orașe au consemnat scăderi, respectiv Constanța (-20%), Cluj-Napoca (-19%), București (-17%), Timișoara (-11%), Brașov (-10%) și Iași (-6%).

În Cluj-Napoca, interesul pentru achiziția de locuințe a fost, la începutul lui 2022, mai scăzut decât în 2020 și în 2019; Imobiliare.ro înregistra, astfel, 6.385 de potențiali cumpărători, față de aproximativ 6.781 în urmă cu un an și, respectiv, 9.188 în urmă cu doi ani. Ca și în București, însă, curba evoluției cererii se află într-un trend descendent în primul trimestru al anului în curs, astfel că în luna martie acest indicator ajungea la circa 4.026 de utilizatori – nivel mai scăzut decât cel consemnat în ultimii doi ani, arată analiza.

În județul Cluj, apetitul pentru achiziția de unități individuale a început să crească, de la 654 de contracte atinse în luna ianuarie 2022, până la 1.239, în luna martie a anului curent. Astfel, tranzacțiile cu asemenea proprietăți au ajuns la același nivel cu cel înregistrat în martie 2021. De remarcat este, totuși, că în primele două luni ale acestui trimestru nivelul de activitate din piață s-a situat sub cel din perioada similară din 2020.

Raportul mai arată că, pe parcursul ultimelor 12 luni, aproape toate marile orașe analizate au consemnat deprecieri ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de scădere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare recul, în cuantum de circa 35,9%, a avut loc în Cluj-Napoca, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 1.560 de proprietăți rezidențiale.

Un trend per ansamblu descendent poate fi observat și privind la numărul de proprietăți nou introduse pe piață, ce s-a cifrat la 7.310 la nivelul celor șase orașe cuprinse în analiză – adică cu 12,5% mai puține decât în perioada similară a anului precedent. Astfel, o evoluție negativă a avut loc în toate orașele, începând cu Cluj-Napoca (-28,1%) și continuând cu Iași (-22,3%), Constanța (-14,7%), Brașov (-14,7%), Timișoara (-8,5%), și, în cele din urmă, București (-6,8%).

Cât trebuie să muncești pentru un apartament în Cluj?

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară, observă și consultanții Colliers, unde achiziționarea unui apartament nou standard costă echivalentul unui salariu mediu încasat pe 12,5 ani de muncă. Un bucureștean are nevoie de salariile pe 8,4 ani pentru o astfel de achiziție, timișorenii trebuie să lucreze 8,1 ani pentru o locuință nouă, iar ieșenii au cel mai redus nivel dintre marile orașe, de 7,7 ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.