Închide

Clujul este primul oraș din Europa de Est care investește în reziliență urbană

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 03, 2020 0 1217

Clujul vrea să fie primul oraș din Europa de Est care va avea o evaluare a indicatorilor de reziliență urbană. Reziliența urbană se concentrează pe analiza riscurilor și amenințărilor majore dictate de catastrofe naturale, dar și de problemele care influențează viața de zi cu zi, cum ar fi traficul, poluarea sau risipa de energie. Primăria a prins circa 150.000 de euro în bugetul de anual pentru a contracta experți la nivel european care să pună la punct strategia de reziliență urbană a Clujului.

Anul trecut a fost la Cluj- la un eveniment dedicat stat-up-urilor- Esteban León, directorul Programului de Reziliență Urbană al Organzației Națiunilor Unite, UN-Habitat. Cu el au discutat primarul Emil Boc și directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean despre posibilitatea ca municipiul să intre în programul de asistență privind reziliența urbană.

„Vrem să evaluăm riscurile cu care orașul Cluj-Napoca se confruntă în prezent și cele cu care s-ar putea confrunta în viitor, pentru a ne putea pregăti din timp pentru a le evita. Anul acesta am prevăzut fonduri în buget pentru a contracta experții din programul ONU care să se ocupe de asceastă strategie. Ne vom concentra pe mobilitatea urbană, viitorul muncii, locuirea, incluziunea socială, mediul și poluarea. Unde se va descoperi că suntem vulnerabili vom interveni din timp pentru a preveni eventuale probleme. Așa funcționează reziliența urbană”, a spus Ovidiu Cîmpean.

Există deja un trend la nivel mondial prin care orașele se pregătesc pentru a face față cât mai bine calamităților naturale, schimbărilor climatice sau problemelor cotidiene legate de poluare, trafic, risipa de energie. În 2013, fundația  Rockefeller a lansat initiativa „100 resilient cities” pentru a ajuta orașele din întreaga lume să devină mai rezistente în fața dezastrelor naturale și problemelor sociale și economice. Printre cele 100 de orase care fac parte din această platformă se numară: Barcelona, New York, Addis Abeba, Atena, Atlanta, Bangkok, Belfast, Boston, Dakar, Kyoto, Medellin, Melbourne, Mexic, Milano, Montreal, Nairobi, Paris, Ramallah, Rio de Janeiro, Roma, Rotterdam, Salvador, Seul, Singapore, Tel Aviv, Salonic, Pune, Montevideo, Londra, Lisabona, Lagos, Byblos, Buenos Aires, Chennai, Deyang, Jakarta. Platforma oferă fiecărui oraș membru finanțarea unui Chief Resilience Officer pentru a coordona eforturile de consolidare a capacității de rezistență a orașului dar și sprijin specializat pentru dezvoltarea unei strategii în acest sens.

Clujul vrea să fie primul oraș din Europa de Est care își face o strategie de reziliență urrbană. Aceasta se va realiza în cadrul programului ONU, UN-Habitat. „Noi vom plăti experții și ei se vor ocupa de realizarea strategiei”, a mai spus Cîmpean.

În bugetul pe anul acesta s-au prevăzut circa 150.000 de euro (700.000 lei) pentru contractarea studiilor de reziliență urbană.

Anul trecut Clujul a făcut prima dezbatere legată de spațiul public cu arhitecți de renume la nivel internațional prin care a primit de la Lance Jay Brown, președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă recomandări să se concentreze pe componenta de reziliență urbană. DETALII: Ce vor oamenii de la spațiul public din Cluj

Andras Farcas de la Grupul Pon (cei care au adus Clujului Titlul de Capitală a Tineretului și lucrează acum la proiecte similare în țară) a remarcat atunci că prezentările făcute de invitații străini vorbesc de strategii pe care orașele mari le fac pentru orizonturi de timp care vizează anul 2050.„Ar trebui să avem și noi strategii pe 15-20 de ani. În plus, problema rezilienței urbane ar trebui să intre serios în atenția comunității și a autorităților, cum se comportă orașul la schimbările climatice și cum putem noi, comunitatea, să construim această reziliență”, spune el. 

Directorul de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean, cel care coordonează Centrul de Inovare și de Imaginație Civică prin care se fac dezbateri la Cluj, spunea  că orașul are un parteneriat cu Banca Mondială și că își pregătește strategia pentru 2021-2030, dar și cu o viziune pentru 2050 și că se concertrează și pe reziliența urbană.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare