Închide

Cazul Ditrău nu este singular. Situație în Cluj, 20 de srilankezi reclamați de vecini: ”i-au reclamat la toate autoritățile, jandarmii au venit cu duba de intervenție”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 03, 2020 2 944

Cazul Ditrău nu este singular. Șeful unei firme care aduce muncitori în țară a confirmat alte trei cazuri

HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, partener al Soter&Partners, companie care, printre altele, aduce muncitori străini în țară. Am vrut să aflăm dacă cazul Ditrău, în care sătenii nu doresc ca doi angajați din Sri Lanka să facă pâine, reprezintă o excepție.

„Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în țară. În București nu avem astfel de situații, dar s-ar putea să fie și din cauză că noțiunea de bucureștean definește un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniți din toate colțurile țării și din multe alte țări”, a spus Badea.

Patronii unui restaurant din centrul Clujului, din zona străzii Lăpușului, au angajat un număr destul de mare de oameni din aceeași țară (Sri Lanka) pentru bucătărie, chelneri. I-au cazat în centrul orașului, aproape de restaurant, ca să fie logistica cât mai ușoară.

Totuși, spune Badea, sunt câțiva oameni de pe stradă care i-au reclamat la toate autoritățile la care puteau să-i reclame: la imigrări, ITM, Pompieri etc. La un moment dat, jandarmii au venit cu duba de intervenție. Chiar s-a făcut o petiție la Primărie, care este semnată de 15 vecini.

“Și-au angajat un avocat care cu asta se ocupă: să facă reclamații și încearcă să găsească ceva ca să îi gonească pe cei din Sri Lanka din casa respectivă. Asta în condițiile în care nu există nicio reclamație pentru tulburarea liniștii publice”, a povestit el. Despre cazul de la Cluj s-a auzit până în Sri Lanka. ”Și în Sri Lanka s-a auzit (de cazul din Ditrău-n.red.). Partenerul meu de afaceri a fost uimit pentru că este prima dată când află de un caz de o asemenea amploare. Știa de cazul de la Cluj cu problema cu cazarea dar lucrurile sunt gestionate liniștit, fără un scandal prea mare în viața publică. A fost surprins să vadă în media o astfel de situație. Cred că încet-încet vom reuși să facem un pic de educație socială, civică.”, a spus Badea.

UPDATE Acesta completează pentru actualdecluj.ro: ”sunt veniți 100% legal, cu toate formele, cu permis de ședere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliția, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii își văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamații în fiecare zi”.

2 comentarii

Scrie un comentariu